Хрватска: Нова жаришта короне ноћни клубови

СПЛИТ: Ширење заразе коронавирусом у Хрватској не посустаје, а након венчања, где је због окупљања великог броја гостију било доста оболелих, сада су као нова жаришта детектовани ноћни клубови, пише сплитска Слободна Далмација.
jadransko more split pixabay
Фото: pixabay.com

Углавном, широм Далмације, будући да је туристичка сезона у пуном замаху, домаћи и странци проводе се и друже, забављају, а сви за излазак бирају ноћне клубове, пише лист И додаје да је крајњи исход повећани број новооболелих И то редом младих људи.

Тренутно је и у Сплитско-далматинској жупанији највећи број оболелих управо из редова млађе популације, и то они који су тоеком епидемиолошких провера контаката истицали време проведено у ноћном изласку, и то у затвореним просторима клубова.

Нови талас оболелих које бележи просторно највећа жупанија минуле две седмице резултат је већег броја туриста и младих гостију који желе провод без обзира што затворени простори могу бити место ширења заразе, пише сплитски дневник.

Још ако се, кажу, ради о клубу који нема добру климатизацију, односно вентилацију, па уз то у ситним ноћним сатима буде (пре)велик број посетилаца, а сви без маски - ето идеалних услова за ширење вируса.

Отуда из Штаба цивилне заштите Сплитско-далматинске жупаније подсећају д су упозоравали на ту појаву И тражили потпуну примену строжих епидемиолошких мера.

“Ако се не буде смањивао број заражених, нису искључене ни строже мере које ћемо, као и досад, усуглашавати с Националним штабом цивлне заштите, најавили су из локалног штаба.

Хоће ли те мере значити затварање ноћних клубова, што је најстрожа одлука, или евентуално краће радно време, или пак нешто треће - остаје да се види, кажу.

Истичу притом да је једно сигурно - вирус не бира ноћ или дан за пренос с једне особе на другу.

Позивајући се на незванична сазнања, Слободна Далмација пише да се као жаришта корона вируса тренутно спомињу два макарска ноћна клуба и један сињски, који су након оболевања својих гостију послушали све савете епидемиолога па нових заражених нема.

EUR/RSD 117.5896
Најновије вести