Хрватска тражи "зелени пасош", колоне на граници

БЕЧ: Хрватске граничне власти почеле су од свих путника да траже нови такозвани „зелени пасош", независно од тога одакле долазе што је довело до километарских колона на граничним прелазима, пише бечки дневник „Кронен цајтунг“.
leto plaza
Фото: pixabay.com

Лист указује да су до сада грађани из држава ЕУ са ниском стопом инфекције без икаквих услова и ограничења могли да уђу у Хрватску, а да су данас без најаве пооштрена правила за улазак у земљу.

Наводе да су на прелазу Горицан према Мађарској путници због нове мере хрватских власти морали да чекају више од три сата.

Овај прелаз користе многи Чеси, Пољаци и Словаци који преко Мађарске путују у Хрватску, због чега је реаговала влада у Прагу.

Чешки премијер Андреј Бабиш казао је да његова земља није информисана о промени режима уласка у Хрватску.

Били смо потпуно изненађени променама, казао је он.

У Прагу се рачуна да ће овог лета пола милиона Чеха на море у Хрватску.

Подсећамо, у Хрватској је данас ступила на снагу Уредба о дигиталној ковид потврди ЕУ, као и нова одлука о прелазу границе по којој грађани ЕУ могу улазити у Хрватску без ограничења уз показивање те потврде.

Потврде могу да се користе и за концерте, клубове на отвореном, спортска догађања, наводи Хина.

С обзиром да немају још сви ковид потврде, грађани ЕУ могу да уђу у Хрватску и уз потврде да су преболели корону, да су вакцинисани или уз потврду о тестирању, рекао је министар унутрашњих послова Давор Божиновић.

Особе из трећих земаља не морају више да доказују нужност путовања, али морају да предоче неки од доказа - да су вакцинисани, да су преболели или да су се тестирали на ковид-19, рекао је Божиновић.

Он је навео да је дигиталну ковид потврду до сада преузело више од 300.000 грађана, а да је евидентирано 54.000 прелазака хрватске границе с том потврдом која је издата у 23 земље.

EUR/RSD 117.5783
Најновије вести