ХРВ: Стотине деце живи у нечовечним условима у кампу у Грчкој

АТИНА:  Стотине деце без пратње живи у нечовечним и понижавајућим условима у мигрантском кампу Мориа на грчком острву Лезбос, при чему је угрожено њихово ментално и физичко здравље, објавила је данас међународна организација за људска права Хјумен рајтс воч.
lezbos, tanjug
Фото: Tanjug (AP Photo/Mićael Varaklas)

Истрачивачи Хјумен рајтс воча посетили су камп Мориа средином октобра и разговарали са 22 од 1.061 деце без пратње која су тада била тамо регистрована, пренео је АП.Деца са којима су разговарали, од којих је најмлађе имало 14 година, описала су да имају мало или нимало приступа нези и специјализованим услугама.

Камп на острву Егејског мора има посебан одељак за малолетнике који су стигли без одраслих старатеља.Због пренатрпаности, већина деце са којима су разговарали живела је са одраслим избеглицама или изван кампа у маслињаку, где су мигранти и избеглице поставили своје шаторе.

"Стотине усамљене деце на Лезбосу остављено је да се брину сами за себе, спавају на простиркама и картонским кутијама, изложени опасним временским условима", навела је у саопштењу истраживач Хјумен рајтс воча из Грчке Ева Кос.Грчке власти морају хитно да обезбеде да та деца буду безбедна и збринута, истакла је она.

Међународна организација за људска права је саопштила да већина интервјуисане деце пати од анксиозности, депресије, несанице и главобоља.
Према последњим подацима Министарства цивилне заштите, у објектима на острву Лезбос, пројектованим за 2.840 људи налазило се у понедељак 18.358 особа, што је више од шест пута од капацитета.

Још је гора ситуација на острву Самос, где се налази 11 пута више људи него што износе капацитети.

 

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести