Иницијатива Москве за премештање састанака УН из Њујорка

МОСКВА:  Москва је покренула иницијативу да поједини скупови у оквиру Уједињених нације не буду одржани у Њујорку или на територији САД, као одговор на ускраћивање виза неким члановима руске делегације за заседње Генералне скупштине Уједињених нација, изјавио је данас заменик шефа руске дипломатије Сергеј Рјабков.
Generalna skupština UN, zasedanje Foto: AP Photo/Richard Drew
Фото: AP Photo/Richard Drew

"Као одговор на тај потез већ смо покренули питање да, на пример, седница Првог комитета Генералне скупштине УН или Комисије о разоружању не буде одржана у Њујорку или на територији САД. Видећемо како ће реаговати други чланови међународне заједнице. Није само да Русија страда од америчке надмености, која прелази у апсолутно недостојну фарсу", рекао је Рјабков за магазин "Међународни живот".

Истичући да се проблем разбуктао, Рјабков је рекао да више није у питању само то што САД занемарују апстрактно међународно право, већ и конкретне обавезе државе која је 1947. године прихватила да седиште УН буде на њеној територији и која је потписала одговарајући споразум.

"Не сећам се случаја да су, упркос многим нашим апелима на свим могућим нивоима овим поводом, у Вашингтону заузели став који у толикој мери игнорише очигледне ствари. То је нови квалитет занемаривања свих норми, нови амерички антирекорд, као део плана за сопствено позиционирање на међународној арени", нагласио је руски дипломата.

Министар сполљних послова Русије Сергеј Лавров рекао је раније да је дошло време да се постави питање због чега је седиште УН у Њујорку.Он је истакао да ће Москва оштро одговорити на одлуку САД да не изда визе једном делу руске делегације, која је требало да учествује на заседању Генералне скупштине УН у Њујорку.

EUR/RSD 117.0386
Најновије вести