Истрага о ћутању Земанових сарадника о његовом стању

ПРАГ: Чешка полиција покренула је данас истрагу о томе да ли су функционери или блиски сарадници председника Милоша Земана починили кривично дело тиме што нису јавности или највишим званичницима рекли да је он превише болестан да би радио.
prag ceska pixabay
Фото: pixabay.com

Земанов шеф кабинета Вратислав Минар такође се нашао под притиском премијера Андреја Бабиша због прикривања здравственог стања председника (77) који је на интензивној нези од 10. октобра.

Председник Сената Милош Вистрчил рекао је јуче, на основу извештаја из болнице, да Земан због лошег здравственог стања тренутно не може да обавља своје дужности и да је мало вероватно да ће се вратити на посао наредних недеља.

Болница је обавестила Минара о озбиљности Земановог стања 13. октобра, рекао је Вистрчил. Председништво, међутим, није те информације поделило са другим званичницима или јавношћу, преноси Ројтерс.

Уместо тога, Минар је одвео председника доњег дома парламента у посету Земану 14. октобра и рекао да је председник потписао декрет о сазивању скупштине први пут од избора 8-9. октобра.

"Имајући у виду нове информације, које је објавио Сенат, полиција ће покренути истрагу о могућем незаконитом поступању у којем се могу открити кривична дела против Републике", навела је полиција на Твитеру.

Минар и портпарол председника нису одговорили на захтев Ројтерса за коментар поводом истраге, ни о Земановом здравственом стању.

EUR/RSD 117.5777
Најновије вести