Истражитељи: Русија оборила украјински авион

БУНИК: Међународни тим истражитеља саопштио је данас да је након детаљне анализе видео снимака утврђено да је малезијски авион МХ 17 оборен изнад источне Украјине "бук" ракетом испаљеном из руске базе у Курску.
Simulacija pogotka aviona MX 17 raketom Buk Foto: Dutch Safety Board
Фото: Dutch Safety Board

Како је прецизирано, ракету је испалила руска војна 53 противавионска бригада са седиштем у Курску у Русији, преноси АП.Авион је летео од Амстердама до Куала Лумпура када је оборен изнад источне Украјине 2014. године, а свих 298 путника и чланова посаде је погинуло.

На лету су били путници 30 националности - 196 Холанђанина, 42 Малежанина и 27 Аустралијанаца.Истражитељи су навели да су своје налазе представили Москви и да траже одговоре, али да за сада нису добили ниједан.

Међународни тим спроводи кривичну истрагу затражио је помоћ од сведока који би могли да сведоче о умешаности руске војне 53. бригаде.Како су навели, још нису спремни да именују осумњичене, али су истакли да су у последњој фази истраге.

Један од доказа, на основу којег су извели зајључак је фотографија јединственог серијског броја на пројектилу, а у идентификацији порекла ракете користили су делове ракете пронађених на месту несреће.

"Сви налази форензичке истраге потврдили су ранији закључак да је авион МХ 17 оборен серијском ракетом 9М38", наводи се у извештају.

Аустралијска министарка спољних послова Џули Бишоп прва се огласила поводом објављеног извештаја и казала да је "софистицирано оружје које припада руској војсци било употребљено за обарање цивилног авиона".

"Разговарамо о овим налазима са нашим партнерима и разматрамо опције", рекла је Бишоп у писаном саопштењу.Холандски министар спољних послова Штеф Блок поздравио је објављене налазе."То је важан део слагалице. Импресиониран сам прикупљеним доказима", рекао је он.

Белгијски шеф дипломатије Дидијер Рејндерс позвао је државе да сарађују у истрази, како би одговорни могли "да буду изведени пред лице правде".

EUR/RSD 117.4618
Најновије вести