Италија: Заплењене 4,3 тоне колумбијског кокаина

РИМ: Италијанска полиција запленила је 4,3 тоне кокаина, чија улична вредност износи око 240 милиона евра, чиме је нанет тежак ударац колумбијском Заливском клану, саопштили су данас истражитељи.
kokain, freeimages
Фото: freeimages

Полиција је навела да једна од највећих оваквих заплена у Европи, долази као врхунац међународне истраге чији је резултат расписивање налога за хапшење 38 особа у шест земаља: Италији, Словенији, Хрватској, Бугарској, Холандији и Колумбији, преноси Ројтерс.

Истрага је трајала више од годину дана и укључивала је и колумбијско правосуђе и државну безбедност САД, а поред кокаина, полиција је запленила и 1,85 милиона евра у готовини.

Колумбијске власти саопштиле су прошлог новембра да су фокусиране на разбијање Заливског клана, чија се криминална мрежа протеже на 28 земаља широм света, након хапшења вође групе Даира Антонија Усуге, званог „Отонијел“, у октобру.

„Још један тежак ударац за најважнију групу међу колумбијским нарко бандама“, саопштили су италијански истражитељи из Трста о овој заплени.

Они су рекли да је њихов рад открио „густу мрежу“ веза између јужноамеричких произвођача кокаина и европских купаца, међу којима су организоване криминалне групе које делују широм Италије, укључујући „Ндрангету“ из региона Калабрије.

Како се наводи, полиција је пратила 19 узастопних испорука дроге од маја прошле године, што им је омогућило да идентификују "важне посреднике" у глобалном систему трговине наркотицима и "значајан број" превозника, преноси Ројтерс уз напомену да би више детаља требало да буде саопштено на конференцији за новинаре касније данас.

EUR/RSD 117.2118
Најновије вести