Иванка Трамп и улога "прве ћерке" САД

ЊУЈОРК: У тексту под називом "Иванка Трамп: Саветница, кћерка и ове недеље дипломата", CNN се бави присуством кћерке председника САД и њеним разговорима са највишим званичницима света током посете Доналда Трампа Азији.
t
Фото: Youtube Printscreen

Уочи историјских корака америчког председника Доналда Трампа у Северној Кореји, америчка делегација била је у реду за фотографисање са својим јужнокорејским колегама у Плавој кући, док је државни секретар Мајк Помпео корачао иза групе, пише CNN.

Трамп и Мун Џае-ин, заузели су своја места у центру, а иза њих је била Мунова супруга, Кин Џунг-сук. 

Следећи амерички званичник у реду није био неко из Трамповог кабинета или тима националне безбедности, већ његова виша саветница и кћерка Иванка Трамп.

Док су камере "шкљоцале" Помпео се незграпно "мувао" около, а било је потребно извесно време да прва кћерка схвати да он покушава да се "увуче". 

На крају се померила у страну да би пустила државног секретара да заузме место између ње и јужнокорејске прве даме.

Тај тренутак је приказао необично важну улогу коју је Иванка Трумп одиграла током Трамповог путовања у Азију: прва кћерка је била у центру пажње и имала дужност изнад оне коју има старији помоћник на светској сцени, у њеним сталним напорима да се покаже као дипломата.

Код куће у Вашингтону, званичници националне безбедности намрштили су се због великог присуства који је Иванка имала у иностранству, али они блиски председнику описали су то као посао као и обично.

Администрација, посебно Источно крило, је јасно ставило до знања да Иванка Трамп није прва дама. 

Али, Меланија Трамп, која је пратила председника на недавним путовањима у Европу и Токио, прескочила је посету Осаки на самит Г20 и после путовање у Сеул.

Њена директорка за комуникације и сада секретарица за штампу Беле куће Стефани Гришем одбила је да пружи разлог за одсуство. 

С друге стране, прва кћерка је ове седмице ускочила у иностранству на јединствен и без преседана начин као члан америчке делегације и члан председничке породице.

Никада раније ниједно председниково дете није било толико близу, није имало толико утицаја и маркетиншког знања да би створило простор у администрацији, што се видело на Г20 где се она појављивала на равноправној основи са званичницима на нивоу владе, пише CNN. 

Она то показује и напорима које улаже да изгради односе са светским лидерима на оваквим скуповима.

Током четвородневног путовања, Иванка Трамп је присуствовала многобројним билатералним састанцима на форуму Г20 у Осаки. 

Она је била на позорници на форуму за економско оснаживање жена са јапанским премијером Шинзо Абеом и холандском краљицом Максимом, који су изнели своја опажања на њену иницијативу за глобални развој и просперитет жена.

Француска влада објавила је видео снимак на коме се види како она покушава да разговара са канадским премијером Џастином Трудоом, француским председником Емануелом Макроном, председницом ММФ-а Кристин Лагард и британском премијерком Терезом Меј.

Њено појављивање пред камерама пробудило је спекулације о њеној будућој политичкој будућности.

"Ако се икада буде кандидовала за председника, тешко ће је било ко победити", рекао је Трамп раније ове године, али је и додао у интервјуу који је дао "Атлантику" да његова кћерка засад нема те амбиције.

По завршетку догађаја у недељу, председник је позвао своју кћерку и Помпеа на позорницу када се обратио војницима у ваздушној бази Осан.

"Да ли је неко чуо за Иванку? Дођи, Иванка. Она ће украсти шоу," рекао је, назвавши дуо Помпео-Иванка "Лепотица и звер".

EUR/RSD 117.5791
Најновије вести