Јавна саслушања у истрази о опозиву Доналда Трампа

ВАШИНГТОН: Амерички председник Доналд Трамп најавио је да ће ове недеље објавити други транскрипт разговора са председником Украјине Володимиром Зеленским, док се демократе у Представничком дому Конгреса спремају да данас почну јавна саслушања сведока у истрази о његовом опозиву.
tramp, tanjug ap
Фото: Tanjug (AP Photo/Evan Vuči)

Трамп је на Твитеру најавио да ће "током недеље" вероватно објавити "веома важан" транскрипт разговора који је вођен 12. априла.Он је поново критиковао истрагу о опозиву и демократе које је спроводе и назвао је "ловом на вештице" и "фарсом".

На почетку јавних саслушања у Конгресу данас ће сведочити највиши дипломатски представник САД у Украјини Вилијам Тејлор, који је иза затворених врата већ рекао да је имао сазнања о томе да је Трамп од Зеленског тражио "услугу за услугу".Како преноси Глас Америке, данас ће сведочити и званичник Стејт департмента Џорџ Кент.

У петак ће се пред конгресним одборима поново појавити бивша амбасадорка САД у Украјини Мари Јованович, коју је Трамп сменио са те функције.Она је раније посведочила да се председников лични адвокат Руди Ђулијани састајао са украјинским званичницима мимо званичног протокола, те да јој је амбасадор САД у ЕУ Гордон Сондленд саветовао да "уђе у игру или да оде кући".

Сондленд је у првом исказу у Конгресу иза затворених врата рекао да није било никаквог тражења "услуге за услугу", али је касније променио исказ који су његови адвокати доставили Конгресу.Он је у новом исказу навео да Трамп јесте тражио истрагу о Бајдену како би исплатио војну помоћ.

Необавезујући позив за сведочење добио је и Трампов бивши саветник за националну безбедност Џон Болтон, за кога је његова бивша колегиница Фиона Хил рекла да је био забринут да Трампова администрација покушава да врши присак на украјинске власти.Болтонови адвокати су раније саопштили да се он неће одазвати необавезујућем позиву да сведочи у Конгресу.

Истрага демократа у Представничком дому о опозиву Доналда Трампа почела је 24. септембра.Демократе сматрају да је Трамп злоупотребио положај јер је зауставио исплату војне помоћи Украјини све док украјински председник Володимир Зеленски не отпочне истрагу о Трамповом демократском ривалу Џоу Бајдену.

Доналд Трамп и републиканци константно критикују истрагу о опозиву, док демократе сматрају да ће јавна сведочења, која су корак даље у истрази, убедити јавност да стане на њихову страну и подржи опозив.Демократе кажу да транскрипт разговора Трампа и Зеленског потврђује да је амерички председник тражио "услугу за услугу", а да о томе сведочи и пријава анонимног узбуњивача.

Трамп је од почетка инсистирао на томе да се објави идентитет узбуњивача и назива га "шпијуном", а чак и најављивао да ће објавити његово име.О опозиву Доналда Трампа гласаће Представнички дом Конгреса.

Међутим, и ако буде опозван, не мора да значи и да ће бити разрешен дужности јер о томе одлучује Сенат у којем републиканци имају већину.

EUR/RSD 117.5959
Најновије вести