Јермени поздравили Резолуцију америчког Конгреса о геноциду

ЈЕРЕВАН: Јерменија је данас поздравила доношење резолуције америчког Представничког дома којом се масовна убиства Јермена у Турској, пре једног века, признају као "геноцид", а званична Анкара је тај потез назвала "бесмисленим".
1
Фото: pixabay.com

"Поздрављам историјско гласање америчког Конгреса о признавању геноцида над Јерменима", написао је јерменски премијер Никол Пашињан на свом налогу на Твитеру.

"Резолуција 296 је храбар корак ка служењу истини и историјској "правичности што такође нуди утеху милионима потомака преживелих у геноциду", навео је Пашињан.

Конгрес је изгласао Резолуцију којом је америчка политика обележила као геноцид убиство 1,5 милиона Јермена од стране Отоманског царства од 1915. до 1923. године, преноси Ројтерс.

Претежно муслиманска Турска, која нема дипломатске везе са суседном Јерменијом, каже да је много хришћанских Јермена убијено у борбама током Првог светског рата, али негира да је то представљало геноцид.

Јермени у земљи, али и у иностранству поздравили су америчку резолуцију.

"Погледајте ове невероватне бројке!!! САД су управо признали геноцид над Јерменима", твитовала је Ким Кардашијан, америчка ријалити звезда јерменског порекла.

Турско министарство спољних послова издало је саопштење у којем је осудило резолуцију као "лишену било које историјске или правне основе".

Како се наводи у саопштењу, реч је о "бесмисленом политичком кораку, кој је намењен само јерменским лобистима и групама против Турске".

EUR/RSD 117.5690
Најновије вести