Јункер Каталонцима: Шпанија није Југославија

ЛИСАБОН: Председник Европске комисије Жан Клод Јункер оценио је данас да Каталоници нису под репресијом Шпаније као и да се ситуација у којој се налазе не може поредити са оном у бившој Југославији. 

"У Каталонији не постоји проблем кршења људских права, јер Каталонци, који су ми драги и чију културу поштујем, нису под репресијом Шпаније. Не може се повлачити паралела са Словенијом и другим земљама бивше Југославије с ониме што се догађа у Каталонији", рекао је Јункер за португалску телевизију РТП.
Јункер је додао да не жели "сутра или прекосутра ЕУ с 95 различитих земаља". 

"Изгубили бисмо контролу. Национално јединство и европско јединство су ствари које иду заједно", рекао је Јункер чиме је, како наводи Хина, поново одбацио  могућност посредовања у сукобу између Барселоне и Мадрида. 
Шпански Сенат ће сутра гласати о мерама које је прошле недеље предложио шпански премијер Маријано Рахој о распуштању каталонске владе и расписивању ванредних избора у року од шест месеци.

Те мере би значиле да би шпанска министарства, током шест месеци, до организовања превремених каталонских избора, управљала каталонском полицијом, финансијама, јавним медијима, телекомуникацијама и информатичким службама. 
Каталонски парламент током тог раздобља не би могао поништити те мере нити предложити новог председника регионалне владе.

"Ситуација је већ мало измакла контроли, јер су влада и један део каталонског парламента изашли из оквира закона. Шпански устав је прилично јасан - не могу се организовати референдуми о отцепљењу", рекао је Јункер. 
Он је додао да Европа нема никакву улогу у конфликту између Барселоне и Мадрида. 

"Шпанци су ти који треба да реше тај проблем", поручио је Јункер.

Каталонски парламент и шпански Сенат и сутра о кризи

Каталонски парламент ће након данашњег заседања рад наставити сутра  како би размотрили одговор поводом планова шпанске владе да им суспендује регионалне надлежности, а тим поводом заседаће и шпански Сенат.
Очекује се да ће Сенат одобрити захтев премијера Маријана Рахоја да се активира члан шпанског Устава који ће омогућити централној влади да преузме контролу над већином овлашћења Каталоније, преноси АП.

Рахојева влада је саопштила да јој је потребна надлежност над Каталонијом како би спречила лидере овог региона да предузму даље кораке за отцепљење од Шпаније.
Каталонски посланици су данас имали жучну дебату након што је председник Каталоније Карлес Пуџдемон најавио да неће расписати ванредне изборе као потенцијални начин за ублажавање кризе.

Седница каталонског  парламента је заказана за сутра у подне по локалном времену.
У међувремену, одбор шпанског Сената је одобрио предлог владе да  преузме управљање Каталонијом како би зауставио њено прогласење независности.
Предлог који је сачинила Рахојева влада укључује уклањање званичника каталонске владе са функције и ограничење овлашћења регионалног парламента.

Каталонски министар економије поднео оставку 

Министар економије у каталонској влади Санти Вила подено је данас оставку, рекли су извори из владе, преноси Ројтерс.
Он је оставку поднео после одлуке регионалног председника Карлеса Пуџдемона да одбије расписивање избора и да остави могућност једностраног проглашења независности од Шпаније.

Санти Вила је рекао да се он противи таквој декларацији и да је више за расписивање избора, јавио је каталонски лист Вангвардија.

Dragan
27.10.2017 • 08:45
Pa to trebaju katalonci da kazu da li osecaju represiju od strane Madrida a ne ti. I da li je bitno da li postoji represija ili ne, ni Podgorica nije osecala represiju pa se CG odvojila od Srbije. To su ti dvostruki arsini, koji nikako politicki nisu dobri. Jer i oni koji su za eu integracije, zbog ovakvih stvari se okrecu drugim alternativama.
EUR/RSD 117.5810
Најновије вести