Каменос: Учинићу све да актуелна влада не добије подршку

АТИНА: Искористићу све механизме које ми стоје на располагању да актуелна влада не добије подршку зато што је то повезано са Преспанским споразумом, рекао је биши министар одбране Грчке и лидер Независних Грка Панос Каменос у интервјуу за грчку телевизију Стар.
Grčki ministar odbrane Panos Kamenos Foto: Youtube/prinscreen
Фото: Youtube Printscreen

"Влада Алексиса Ципраса тражи изгласавање поверења због Преспанског споразума и управо због тога нема нашу подршку. Ја сам покушао да променим мишлење Ципраса", објашава Каменос, који је додао да ће они учинити све како би блокирали Преспански споразум, а у недељу такође ће учествовати на протесту у Атини против споразума.

Лидер Независних Грка упутио је отворен позив до председника највеће опозиционе странке у Грчкој Нове Демократије Кириакос Мицотакис да прихвати његов услов "да не постоји ни једно решење које укључује термин Македонија, да се не продају име Македонија и да се не преговора за споразум попут Преспанског који укључује термин Македонија".

Уколико Мицотакис прихвати предлог Каменоса, лидер Независних Грка предлаже потписивање иницијате за изгласавање неповерења влади „како би пала ова власт, док би следећа спасила име Македонија''.

"Ми кажемо да не сме да се употребљава термин Македонија, а то каже и већина грчког народа", истакао је Каменос.Коментаришући одлуке два посланика из редова Независних Грка који ће подржати Ципрасову владу и остати на министарским позицијама, Каменос је рекао да су га они продали и издали.

Он је додао да са Ципрасом, као коалициони партнери, нису имали никаква неслагања све док није дошло конкретно питање.

Лидер Независних Грка Панос Каменос у недељу, након изгласавања уставних измена у македонском Собрању који произлазе из Споразума са Грчком, и након састанка са грчким премијером Алексисом Ципрасом, поднео оставку на месту министра одбране и напустио владу због, како је он рекао, противљења ратификације Споразума из Преспе у грчком парламенту.

EUR/RSD 117.1734
Најновије вести