Кина одбила да дозволи посету Блинкена

ПЕКИНГ: Кина је одбила да дозволи америчком државном секретару Ентонију Блинкену да посети Пекинг, уз образложење да званични Пекинг није спреман да поново организује долазак Блинкена након што је шеф америчке дипломатије у фебруару нагло отказао посету Кини, пише Фајненшал тајмс.
21
Фото: AP Photo/Andrew Harnik, Pool

Блинкен је раније ове недеље изјавио да ће посета Кини бити уприличена "када се за то буду стекли услови" и додао да циљ није није ни обуздавање Кине ни укључивање у нови хладни рат.

У извештају Фајненшал Тајмса се тврди да су кинески званичници забринути да би Бајденова администрација могла да објави извештај ФБИ о обореном кинеском балону, са физичким доказима, и да би налази могли да буду објављени током Блинкенове посете Кини, преноси Ројтерс.

ФБИ и Савет за националну безбедност одбили су да саопште да ли ће резултати истраге бити објављени.

Кинески министар спољних послова Ћин Ганг покренуо је то питање пред Американцима који су прошлог месеца присуствовали Кинеском развојном форуму у Пекингу, потврдиле су три особе упознате са  догађајем.

Ћин је описао истрагу ФБИ као још један проблем који отежава стабилизацију америчко-кинеских односа.

То питање изазвало је поделе унутар Бајденове администрације, при чему се неки званичници залажу да буде скинута ознака тајности са доказа и омогућено њихово јавно објављивање, како би се доказало да је балон вршио извиђање, наводи Фајненшал тајмс.

Амерички Конгрес ће вероватно затражити да буду објављени резултати истраге коју је спровео ФБИ.

Међутим, друга струја у америчкој администрацији тврди да би објављивање информација пореметило напоре да се поново покрене преко потребан ангажман на високом нивоу између Вашингтона и Пекинга у тренутку када су односи две земље на најнижем нивоу од успостављања дипломатских односа 1979. године.

EUR/RSD 117.2072
Најновије вести