Клинтон критиковала амерички споразум са Авганистаном

ЊУЈОРК:  Бивша америчка државна секретарка, Хилари Клинтон упозорила је данас да у амерички план да се оконча 18-годишњи рат у Авганистану морају да се укључе локалне управе и жене, јер без њих споразум који је Вашингтон потписао с талибанима не може успети.
hilari-klinton Foto: Youtube/printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Говорећи на скупу у УН о правима жена Авганистана, Клинтон је рекла да су Авганистанке данас с правом уплашене да ће напредак који је постигнут уз америчку помоћ бити кратког века ако се жури да се постигне споразум који ионако неће опстати, извештава Ројтерс.

Савет безбедности УН би требало да се изјасни до краја дана о резолуцији коју су поднеле САД и у којој се поздрављају "значајни кораци ка завршетку рата и отварању унутаравганистанских преговора" што је постигнуто захваљујући одвојеним споразумима Вашингтона с талибанима и владом Авганистана.

У нацрту резолуције, према писању Ројтерса, наглашава се да је укључивање жена, младих и мањина значајно како би се обезбедила заштита њихових основних права.

У нацрту америчке резолуције изражава се "спремност да се након почетка унутаравганистанских преговора размотри ревизија санкција УН према талибанима".

Из дипломатских извора се сазнаје да није извесно да ли ће свих 15 чланица СБ гласати за ову резолуцију.

Авганистану прети политички хаос због сукоба бројних фракција.

Током јучерашње церемоније инаугурације преседника Ашрафа Ганија изведен је ракетни напад, а и његов ривал Абдулах Абдулах одржао је своју церемонију инаугурације.

Обојица полажу право на положај председника позивајући се на резултате спорних избора прошлог септембра.

EUR/RSD 117.0621
Најновије вести