Кнежевић: Нисмо против Кривокапића, појаснити захтеве Абазовића

ДФ спреман да сутра гласа за председника Скупштине из редова Демократа и да потпише кандидатуру за премијера, и да, у крајњем, да и мањинску подршку новој влади, само не пристајемо да будемо понижени, уцењени и рекетирани
crna gora zastava pixabay
Фото: pixabay.com

ПОДГОРИЦА: Један од лидера Демократаског фрона, Милан Кнежевић, саопштио је вечерас да није тачно да је ико из Демократског фронта довео у питање Здравка Кривокапића као мандатара, али траже да се појасне захтеви Дритана Абазовића.

"Није тачно да је ико из ДФ-а довео у питање Здравка Кривокапића као мандатара, већ тражимо да нам појасни захтеве Дритана Абазовица који су очигледно раније били договорени с Кривокапићем, у којима тражи све кључне ресоре у Влади, укључујући МУП, Управу полиције, АНБ, Министарство одбране, Војно обавјештајну агенцију, Министарство вањских послова, Министарство правде. Као и да ДФ не може предлагати своје најистакнутије српске политичаре за чланство у новој влади", навео је Кнежевић у саопштењу.

Он је, како преноси РТЦГ, истакао да је ДФ спреман да сутра гласа за председника Скупштине из редова Демократа и да потпише кандидатуру за премијера, и да, у крајњем, да и мањинску подршку новој влади.

"Само не пристајемо да будемо понижени, уцењени и рекетирани. То нисмо дозволили ни одлазећем режиму, а нећемо ни потенцијалним коалиционим партнерима", закључио је Кнежевић у саопштењу.

Мандић: Принципи Абазовићеве УРА су нешто другачији

Председник Нове српске демократије, чланице Демократског фронта, окоснице коалиције "За будућност Црне Горе", Андрија Мандић, изјавио је вечерас да је за формирање власти неопходно претходно усагласити принципе, а о томе нема несугласица, осим са странком Дритана Абазовића.

"Желимо да што пре конституишуемо нову владу, али да се испоштују демократски принципи. Има много политичких субјеката у три коалиције које треба да формирају владу, па договор не може бити једноставан. Надам се да ћемо сутра имати председника скупштине. Људи морају да схвате да је процес договарања компликован, има међу нама неслоге, али то је увек тако, никад није једноставно”, каже Мандић.

Тврди да још није било речи о подели ресора.

"Нико од нас још није отварао тему сектора за које ће бити надлежан. Приоритет је да се договоримо око принципа и око програма, а он треба да је окренут против корупције и криминала пре свега. Свака организација кандидује кадрове за секторе који ће најбоље радити...", навео је Мандић.

Иако истиче да коалиције сарађују у доброј атмосфери, признаје да постоје размимоилажења са колегама из УРЕ.

"Имамо добру вољу да нађемо решење на задовољство свих. Око принципа се слажемо ми и колеге које предводи Алекса Бечић, са њима нема никаквог неспоразума. Међутим, нешто другачије принципе од наших, има странка коју води Дритан Абазовић. Не могу да детаљишем око чега се све не слажемо са њима. Они делују демократски и космополитски, ипак није све баш тако. Они, као и сви ми, не смемо да заборавимо да смо заједно успели да скинемо Мила Ђукановића после три деценије и сад треба да наставимо тако, а не да неки измишљају топлу воду", нагласио је Мандић.

На питање има ли размимоилажења међу члановима Нове спрске демократије и Здравка Кривокапића, каже да има једна.

"Кривокапић за себе каже да је 200 одсто Црногорац, а ја сам Србин из Црне Горе", казао је Мандић у изјави за портал Нова С.

EUR/RSD 117.3269
Најновије вести