Ковачевић: Нова влада Црне Горе би требало да има стабилну већину

БЕОГРАД: Професор Факултета политичких наука Деспот Ковачевић оценио је данас да би нова влада Црне Горе требало да има стабилну већину како би Црна Гора напредовала, али и да је важно да нови покрети имају стабилан резултат како би се у бирачком телу стабилизовали и постали најјача опција.
Танјуг/видео
Фото: Танјуг/видео

"Нова влада Црне Горе би требало да има стабилност и чини ми се да је (потенцијални мандатар Милојко) Спајић свестан да мора да има стабилну већину како би Црна Гора ишла напред и како би Покрет Европа сад успео да се стабилизује", рекао је Ковачевић за Танјуг, истичући да је важно да нови покрети имају стабилан резултат како би се у бирачком телу стабилизовали и постали најјача опција.

Када је реч о саставу владе у Црној Гори, као и томе ко има највеће шансе да буде део ње, али и саопштењу амбасаде САД у Подгорици да ће подржати улазак у владу оних који подржавају однос НАТО према Украјини, Ковачевић каже да је то сад нова тема као и да је питање односа НАТО према Украјини укључено на начин да се од коалиције, односно, лидера коалције „За будућност Црне Горе“ Андрије Мандића и председник Демократске народне партије и носиоца листе коалиције За будућност Црне Горе Милана Кнежевића тражи одступање од Русије.

"Тај фактор Русије који је био веома битан фактор за бираче За будућност Црне Горе могао би да постане веома проблематичан фактор, али ја и даље видим много излаза за формирање владе", рекао је Ковачевић.

Додао је да му се чини да је тачка спорења у Црној Гори питање ко ће бити председник парламента и оценио да ће када се сазна ко је на челу скупштине, моћи да се добију и некакви изгледи за владу.

"Делује некад да је председник парламента само спикер у парламенту, док је у Црној Гори мало другачија ситуација и онај ко је председник парламента има заиста важну улогу, пре свега у заказивању седница, доношењу одлука, у начину када ће се одржати који одбори и које седнице, што може да буде убрзавање или успоравање одређених процеса", каже Ковачевић и додаје да му се чини да Мандић и Кнежевић желе то место како би имали јачу улогу.

 Говорећи о томе да се Покрет Европа сад заправо одриче места председника парламента, Ковачевић каже да је прилично сигуран да нико из поменутог покрета не може да буде председник скупштине ''јер имају председника државе, имаће премијера државе и имају градоначелницу Подгорице будући да је у Црној Гори место градоначелника треће по важности''.

"У овом тренутку делује да место председника парламента више жели коалиција За будућност Црне Горе, али Демократска Црна Гора се показала као најлојалнији партнер и најбоља опција за сваку од политичких партија за коалицију", рекао је Ковачевић.

Додао је и да се последњих дана изборне кампање у Црној Гори показало да између УРА Дритана Абазовића и Покрета Европа сад Милојка Спајића неће бити преговора.

"Из Покрета Европа сад стално наглашавају да желе широку подршку што значи да Спајић као премијер не жели играче који ће да руше већину или владу, што не значи да неће бити криза у влади, али значи да ће влада увек имати већину од 41 посланика што значи да ће све одлуке пролазити без обзира да ли се сви коалициони партнери слажу, то, чини ми се жели Спајић", рекао је Ковачевић.

Додао је да је Покрету Европа сад потребна већина како би бирали људе на функцијама за које мисле да системски нису довољно очишћене будући да сматрају да стари систем ДПС-а још увек није очишћен.

Када је реч о улози мањина, Ковачевић истиче да је за будућу владу Црне Горе јако важно да има мањине у свом саставу јер је у ранијем периоду, после 2020. године, то дефинисано као велики проблем, а с друге стране, ЕУ и САД очекују мањине у влади.

"Бошњаци са шест посланика би требало да се нађу у тој влади и ја не видим начин да се формира влада у којој они неће бити осим ако не буду подизали улог", рекао је Ковачевић.

EUR/RSD 117.1153
Најновије вести