Крај рата: Потписана декларација између Јерменије и Азербејџана

ЈЕРЕВАН: Премијер Јерменије Никол Пашинијан изјавио је данас да је потписао декларацију са лидерима Русије и Азербејџана, Владимиром Путином и Илхамом Алијевим да се у уторак оконча рат око Нагорно-Карабаха.
Nagorno-Karabah/Fonet/AP
Фото: Фонет/АП/Рат у Нагорно-Карабаху

"Донео сам тешку, изузетно тешку одлуку за мене лично и за све нас. Потписао сам декларацију с председницима Русије и Азербејџана о престанку рата, почев од 01.00", навео је Пашинијан на Фејсбуку.

Он је додао да је декларација изузетно болна за њега и за јерменски народ, али је навео да је ту одлуку донео на основу темељне анализе војне ситуације и на основу процене људи који најбоље разумеју оно што се дешава, преноси арменпрес.

"Ово није победа, али није ни пораз, све док сами не признамо да смо побеђени. Ми никад нисмо мислили о себи као о пораженима и то треба да буде почетак нове ере нашег националног јединства, обнове. Треба да анализирамо године наше независности, планирамо нашу будућност како не бисмо поновили грешке из прошлости", поручио је Пашинијан.

Он је навео да "клечи пред свим мученицима, официрима, војницима, генералима и волонтерима који су бранили и бране њихову домовину, жртвујући своје животе".

"Борили смо се до краја. Победићемо", поручио је Пашинијан.

Јерменија и Азербејџан се сукобљавају око Нагорно-Карабаха, планинске области у Азербејџану с већинским јерменским становништвом.

EUR/RSD 117.1677
Најновије вести