Крај руског отварања ка Западу: Јељцинов зет напустио Кремљ

ЛОНДОН: Валентин Јумашев, зет бившег руског лидера Бориса Јељцина који је помогао Владимиру Путину да дође на власт, напустио је улогу саветника у Кремљу, рекли су Ројтерсу двоје људи упознатих са ситуацијом.
j
Фото: Youtube Printscreen

Јумашев је био саветник који није примао плату са ограниченим утицајем на Путиново доношење одлука, али његов одлазак уклања једну од последњих веза унутар Путинове администрације са Јељциновом владавином, односно периодом либералних реформи и руског отварања према Западу, навела је британска агенција.

Људмила Телен, први заменик извршног директора Председничког центра Борис Јељцин, фондације у којој је Јумашев члан управног одбора, рекла је за Ројтерс да је Јумашев одустао од саветничке функције у Кремљу у априлу.

Упитана зашто је напустио ту позицију, она је рекла: "То је била његова иницијатива".

Друга особа, која је дала изјаву под условом да не буде именована, такође, је рекла да је Јумашев у априлу престао да буде саветник председника.

У време када је Јељцин био председник Русије од 1991. до 1999. године, Јумашев је био саветник у Кремљу, а касније и шеф кабинета.

Ожењен је Јељциновом кћерком Татјаном.

EUR/RSD 117.0612
Најновије вести