Кремљ: Улазак Финске у НАТО је дефинитивно претња за Русију

МОСКВА: Кремљ је саопштио да је Фински корак ка учлањењу у НАТО "дефинитивно" претња за Русију и да ширење Северноатлантског војног блока неће начинити свет стабилнијим.
Kremlj Foto: Youtube/printsreen
Фото: Youtube Printscreen

Говорећи на конференцији за новинаре портпарол Кремља Дмитриј Песков је рекао да су кораци које предузима Финска ка НАТО за жаљење и разлог да се одговори адекватно, пренео је Ројтерс.

Фински председник и премијерка су рекли раније да та земља мора да тражи чланство у НАТО савезу без "одлагања".

РУС МСП: Реаговаћемо 

Министарство спољних послова Русије саопштило је данас да су изјаве финског председника Саулија Ниниста и премијерке Сане Марин о уласку у НАТО савез, радикална промена у спољној политици земље, те да ће Москва реаговати у складу са ситуацијом.

Руска страна је више пута напоменула да је избор начина на који ће се осигурати национална безбедност Финске на властима и народу те земље. Међутим, Хелсинки треба да буде свестан одговорности и последица таквог корака, наводи руско Министарство у саопштењу, преноси агенција РИА Новости.

Како се истиче, приступање Финске НАТО изазваће озбиљне последице по билатералне руско-финске односе, одржавању стабилности и безбедности у северноевропском региону.

Циљ НАТО, чије су земље чланице енергично убеђивале финску страну да нема алтернативе чланству у Алијанси је јасан, а то је да настави ширење ка границама Русије, да створи још један бок за војну претњу нашој земљи. Али зашто би Финска своју територију претварала у линију војне конфронтације са Руском Федерацијом, а притом губила независност у доношењу сопствених одлука, о томе ће судити историја, додаје се у саопштењу.

Такође, како је навело руско Министарство спољних послова, Русија ће бити принуђена да предузме узвратне кораке, како војно-техничке, тако и друге природе, а како би зауставила претње по националну безбедност које се јављају у вези са овом одлуком.

Раније данас су Нинисто и премијерка Марин саопштили да та земља мора да поднесе захтев за чланство у НАТО без одлагања.

EUR/RSD 117.0621
Најновије вести