Кривокапић: Избори сада не би никоме одговарали

ПОДГОРИЦА: Ванредни парламентарни избори у овом тренутку не би одговарали ниједној политичкој структури, казао је председник Владе Црне Горе Здравко Кривокапић.
zdravko krivokapic YT
Фото: Youtube Printscreen

Он је у интервјуу за РТЦГ, коментаришући бројне критике на рачун извршне власти из дела владајуће коалиције, поручио да би волео да се у Парламенту покрене преиспитивање поверења Влади.

Избори су најбоља мера и решето за односе на политичкој сцени Црне Горе. Они, по моји сазнањима, тренутно не одговарају ниједној политичкој структури. Не постоји изборно законодавство и знају да у овом тренутку сви губимо енергију, а ништа се ново неће десити на политичкој сцени. Знају да нема будуће Владе без коалиција, а знају и да би излазност била мања него 30. августа. Знају да је народ дао повјерење да ово траје четири године, да би тада могли да изађемо без премисе сигуран глас, е то је оно због чега верујем да се не могу десити тако брзо избори, каже премијер.

Додаје да би се приликом изгласавања неповерења Влади, морало кренути у поступак предлога новог мандатара.

Господин (Мило) Ђукановић је одмах реаговао на понуду ДФ-а, што говори о једној заинтересованости да с ДПС-ом договарају промене. Вероватно ова Влада не одговара ни ДФ-у, ни ДПС-у. Некако, у овом временском периоду, свестан сам чињенице да је ДФ давао снагу ДПС-у, а ДПС, на неки начин, подстицао ДФ, тако да та једна игра траје..., каже Кривокапиц за ТВЦГ.

На питање да ли осим ДФ-а и ДПС-а, постоји трећа страна, Кривокапић каже:

"Увек неко некога има као ментора, и Црна Гора никад није волела ако је тај ментор изван Црне Горе. Јасно је да постоји медијска кампања јака и вероватно не случајна. Чије интересе угрожава ова Влада, показаће време. Овђе се не ради о политици, већ о угрожавању интереса. Неки политичари засигурно имају неке дугове и они стижу на наплату. Може бити и материјални, а може да се сведе и у сферу обећања".

Каже и да је забринут ако је тај интерес повезан са другим државама.

Нагласио је да су поделе у Црној Гори резултат онога што је вештачки наметнуто, али и да неке поделе имају историјске околности које, како наводи, ''не можемо да заборавимо''.

Ако се десио један догађај, он не треба да резултира поделама јер ми заједно живимо. Испада да смо сами са собом подељени, а онда се завађамо без икаквог смисла. Јер, шта значи то на којој сте страни ви били сада после 80 година. Ми се стално враћамо прошлости, Црна Гора живи у прошлости, казао је Кривокапић.

Поручио је да политичари треба да се запитају колико доприносе томе да се поделе "повампире".

Кривокапић је на питање о Темељном уговору са Српском православном црквом (СПЦ) казао да забрињавају различити ставови, који се у медијима појављују.

Истиче да "незваничне информације из Владе" заправо нису "отишле" из Владе.

Ми јесмо као правни тим Владе и сви чланови усагласили Темељни уговор са законом и уставом Црне Горе и на тај начин послали јасну поруку да на најбољи начин штитимо цркву и државу. Не желимо да било који члан или било који елемент тог члана буде проблематичан, наводи Кривокапић и додаје да су о томе обавестили патријарха српског и да чекају реакцију друге стране.

Медији већ знају став патријарха, а ја нисам добио повратну информацију, наводи Кривокапић.

EUR/RSD 117.1990
Најновије вести