Курц се каје због СМС порука, негира оптужбе

БЕЧ: Аустријски канцелар Себастијан Курц обратио се грађанима Аустрије, истичући да намерава да што је то брже могуће покаже да су оптужбе против њега нетачне и указао спремност њега и његове Народне партије (ОВП) на наставак рада у Влади.
k
Фото: Tanjug/ video

Протеклих дана видљива је иритација и несигурност. Много тога се меша, а важно је да се неке ствари раздвоје. На једној страни постоје СМС поруке од пре пар година, неке су и од мене, које су у емоцији тако формулисане како то данас не бих урадио. На другој страни постоје оптужбе за кривична дела против мене које су нетачне, објаснио је он.

Курц је казао да је добро што у правној држави, каква је Аустрија, свако има могућност да докаже да је реч о нетачним оптужбама.

Председник Аустрије рекао је вечерас да претпоставка невиности мора да важи за сваког, а мислим да политичари не треба да буду боље третирани по том питању од грађана, али не и лошије. Добро је што ћу моћи у даљем поступку да негирам све оптужбе против мене, додао је.

Курц је истакао да ће учинити све да се обезбеди што брже расветљавање целог случаја, јер је то пре свега, како је навео, у његовом интересу.

Поред питања оптужби за нешто из 2016. године, поставља се и питање шта је са владом и земљом. Као канцелар и председник ОВП разговарао сам са тимом из моје странке и дошли смо до закључка да као демократе прихватамо ако постоје друге већине у парламенту, али истовремено желимо да нагласимо да смо као тим у Влади делотворни и да желимо даље да радимо. То смо доказали годину и по дана са коалиционим партнером у борби против пандемије, у опоравку привреде, рекао је он.

Курц је нагласио да ће остати у сталном дијалогу са председником државе и учинити све за очување стабилности земље, али и са вицеканцеларом којем ће, како је навео, понудити разговоре о даљем раду Владе.

EUR/RSD 117.0791
Најновије вести