Курц забринут због настанка нове балканске мигрантске руте

БЕЧ: Аустријски канцелар Себастијан Курц рекао је да је аустријска влада забринута због настанка нове балканске мигрантске руте и најавио да ће водити разговоре са земљама дуж те руте.
sebastijan kurc, tanjug video
Фото: Танјуг/Видео

Аустријска влада састала се данас у Мауербаху где је разговарала о актуелној ситуацији у Аустрији и шире, а том приликом упозорено је на формирање нове балканске руте.

Курц је с тим у вези истакао да Аустрија неће дозволити да се понови ситуација из 2015.године.

Он је, у разговору са новинарима, у више наврата нагласио да је број долазака миграната у Грчку ове године већ достигао 18.000, што је, како је констатовао, „веома, веома велика бројка“.

То је, у поређењу са прошлом годином раст од 150 одсто, указао је Курц, додајући да нова рута води преко Албаније, Црне Горе, Србије, Босне и Херцеговине, Хрватске и Словеније до западне Европе.

Он је најавио да ће најпре са албанским премијером Едијом Рамом, који долази у посету Бечу, разговарати да се мигранти зауставе већ на спољним границама избегличке руте.

„Ради се само о питању воље“, сматра Курц.

И вицеканцелар Хајнц-Кристијан Штрахе сматра да се може спровести у дело затварање нове балканске руте.

„Ако то не успе онда ће Аустрија, уз помоћ министарстава унутрашњих послова и одбране, своју границу затворити”, најавио је Штрахе.

На питање који ће број миграната представљати критичну трачку после које би се прешло на затварање границе, челници аустријске владе нису желели да дају одговор, али тврде ће урадити све како се бројке оиз 2015.не понове.

Курц каже и да тренутно стање није “алармантно“.

Министар унутрашњих послова Херберт Кикл, приликом доласка у Мауербах на заседање владе, рекао је да се кретање миграната детаљно прати и потврдио да ће границе, ако буде потребно, бити затворене.

Најавио је да ће од понедељка да контактира своје колеге дуж руте од Грчке до Словеније.

EUR/RSD 117.2771
Најновије вести