Лајен: Настављамо преговоре о Брегзиту

БРИСЕЛ: Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен након разговора са британским премијером Борисом Џонсоном поручила је да се преговори Брисела и Лондона настављају.
fon der lajen, tanjug ap
Фото: Tanjug (AP Photo/Virginia Mayo)

”Упркос умору након скоро годину дана разговора и упркос пробијању свих рокова, заједно смо закључили да је тренутно једино одговорно да наставимо даље”, каже фон дер Лајен.

Урсула фон дер Лајен је у свом ванредном обраћању из Брисела, нагласила да су ЕУ и Велика Британија заједно дале мандат својим преговарачима да наставе преговоре и виде да ли је могуће доћи до договора и у ”овом касном тренутку”.

Преговори ЕУ И Велике Британије о главним нерешеним питањима будућих односа наставиљају се на нивоу главних преговарача, Мишела Барнијеа и Дејвид Фроста, уживо у Бриселу.

Мишел поздравио одлуку ВБ и ЕУ да наставе са преговорима

ПАРИЗ: Председник Европског савета Шарл Мишел поздравио је данас одлуку Британије и Европске уније да наставе са преговорима о трговинском споразуму после транзиционог периода.

"Морамо учинити све што је у нашој моћи да би договор био могућ", рекао је Мишел француском радију Интер, пренео је Ројтерс.

"Морамо да подржимо добар договор", истакао је он.

Меркел: Учинити све да се постигне трговински споразум ВБ-ЕУ

БЕРЛИН: Немачка канцеларка Ангела Меркел изјавила је данас да треба учинити све да се постигне трговински споразум између Европске уније и Британије.

"Свака прилика за постизање договора је изузетно добродошла", рекла је Меркелова на конференцији за новинаре у Берлину, пренео је Ројтерс.

Велика Британија иступила је из ЕУ 1. јануара, али је неформални члан до 31. децембра, када се званично окончава транзициони период током којег је била део јединственог тржишта и царинске уније.

EUR/RSD 117.5844
Најновије вести