Мандић: ДФ начелно прихватио предлог мандатара о формирању владе

ПОДГОРИЦА: Један од лидера Демократског фронта Андрија Мандић потврдио је вечерас Танјугу да је тај савез добио и начелно прихватио понуду мандатара Здравка Кривокапића о подели министарстава, која подразумева да том политичкој групацији припада осам ресора и једно место потпредседника у новој влади.
mandic, tanjug
Фото: TANJUG / MIHAJLO JELISAVCIC / bb

Подгорички портал Борба пише да је начелни договор лидера ДФ-а да Нова српска демократија, чији је председник Мандић, добије ресоре Министарства унутрашњих послова, Министарства економије и Министарства за планирање простора и грађевинарство (настало поделом МОРТ-а).

Покрет за промене именоваће представника за потпредседника Владе за демократску транзицију и реформе и ресор Министарства просвете.

Демократска народна партија добиће Министарство саобраћаја и Министарство јавне управе, а Социјалистичка народна партија Министарство здравства и Министарство спорта и младих.

У писму мандатару Кривокапићу, лидери ДФ-а поручили су да су заједно одлучили да врате понуђено Министарство науке, као што су му, како истичу, препустили и друге две важне функције у влади - ресор финансија и место Генералног секретара Владе.

“Што се тиче нас, то министарство можете слободно да уступите некој другој странци која није добила своје место у влади или да га дате некоме од нестраначких личности за кога сматрате да је адекватно решење за тај ресор”, поручили су лидери ДФ-а Кривокапићу.

Истакли су да и овим чином враћања министарства које им је понуђено, што је, указују, реткост у политичкој пракси, желе заправо целокупној јавности да поруче да им нису важне фотеље.

Они су поновили да су им најважнији принципи и јасно дистанцирање у односу на досадашњу “јагму и грабеж за сваку функцију, што је била главна карактеристика палог аутократског режима”.

Навели су и да ће о коначности ове одлуке и именима кандидата, мандатара обавестити накнадно након спроведених обавезних страначких процедура.

Rade Zogovac
28.10.2020 • 15:42
Od kako su osetili vlast političke stranke i koalicije tretiraju vlasgu kao pijacu. Je hoču ovoliko, dajem ti onoliko. Meni 5 ministara, tebi 4, a Peri 2. Oni da vode državu?
EUR/RSD 117.3739
Најновије вести