Масовне пуцњаве оживеле политичку дебату у САД

ВАШИНГТОН: Две масовне пуцњаве у САД у којима је за 24 сата убијено 29 особа, одјекнуле су америчком политичком ареном и оживеле дебату о контроли оружја, а неки демократски председнички кандидати оптужили су председника Доналда Трампа за изазивање расних подела, док је он поручио да "мржња нема место" у САД.
e
Фото: pixabay.com

Пуцњава у Ел Пасу утицала је на кампању за наредне председничке изборе, а већина кандидата демократа поновила је апел за оштрију контролу оружја док су неки пуцњаве повезали са успоном расног национализма и идеје супериорности беле расе, као и ксенофобичне политике у САД. 

Неколико председничких кандидата сматра да је Трамп индиректно крив за ситуацију.

"Доналд Трамп је одговоран за ово. Одговоран је зато што изазива страх, мржњу и нетрпељивост", рекао је сенатор Кори Букер за ЦНН.

Шеф кабинета Беле куће Мик Малвини одбацио је наводе демократа и за пуцњаву окривио "болесне" појединце.

"Нема користи покушавати да се од овога направи политичко питање, ово је социјално питање и као такво треба да буде решено", рекао је он за Еј Би Си.

Са друге стране, за демократског председничког кандиата Бета О''Руркија ово је лична ствар. 

На питање ЦНН да ли верује да је Трамп бели националиста, он је одговорио: "Да. Он је расиста и охрабрује расизам у земљи", преноси Ројтерс.

Са тим се сагласио и сенатор Берни Сандерс који је рекао да све указује да САД има председника који је расиста, ксенофоб и који кокетира са идејом о супериорности беле расе.

"Сигурно је да Трамп не жели да неко убија недужне људе", рекао је, намопињући, међутим, да Трампова прича о инвазијама и називање Мексиканаца криминалцима ризикује да наведе нестабилне људе да узму оружје.

Сенаторка Елизабет Ворен навела је у твиту да Трампа треба прозвати због "заговарања расизма и идеје о супериорности беле расе".

Иванка Трамп, председникова ћерка и саветница у Белој кући написала је на Твитеру да је идеја о супериорности беле расе, као и све друге форме тероризма, зло које мора бити уништено.

Гувернер Тексаса Грег Абот каже да се чини да је суботњи напад злочин из мржње, а полиција је из манифеста за који верују да је нападачев закључила да је крвопролиће било расно мотивисано.

"Не можемо да решимо проблем ако одбијамо да га именујемо: идеја о супериорности беле расе, идеологија коју охрабрује председник, који пали ватру мржње и белим националистима шаље поруке подршке", написао је бивши потпредседник и демократски кандидат Џо Бајден.

EUR/RSD 117.5518
Најновије вести