Мексико планира прве вакцинације у трећој недељи децембра

МЕКСИКО СИТИ: Мексико планира да почне са вакцинацијом грађана против коронавируса крајем треће недеље децембра, а први на листи за вакцинисање биће здрвствени радници, саопштила је данас Влада Мексика.
korona
Фото: Tanjug/AP

Мексички председник Мануел Лопез Обрадор рекао је да ће вакцина бити доступна свима и бесплатна, као и да ће се вакцинисање обављати на добровољној основи, пренео је АП.Обрадор је додао и да очекује да ће до краја 2021. године бити вакцинисано целокупно мексичко становништво.

Мексички званичници су раније најавили да ће почетком фебруара почети вакцинација особа старијих од 60 година, након чега ће вакцину у априлу добити старији од 50 година, а у мају Мексиканци старији од 40 година.

Обрадор (67) је рекао да ће се и сам вакцинисати у фебруару, како је предвиђено за његови старосну групу, додаје АП.Мексичка влада је раније саопштила да је обезбедила 34,4 милиона доза вакцине Фајзер-БајонТек, као и да се испорука првих 250.000 доза очекује око 17. децембра.

Вакцине ће становништву делити мексичке оружане снаге, прво у престоници Мексико Ситију и у северној мексичкој држави Коахула.

У Мексику је од почетка пандемије регистровано 1,18 милиона случајева корона вируса, док су од последица ковида-19 преминула 110.074 пацијента.

EUR/RSD 117.2767
Најновије вести