Меркелова телефонским позивом спречила рат између Грчке и Турске

БОН Између Грчке и Турске дошло је до сукоба у Средоземном мору око малог острва Мегисти, на грчком Кастелоризо, а телефонски позив немачке канцеларке Ангеле Меркел спречио је рат буквално у последњем минуту, пише немачки таблоид "Билд".
Nemačka kancelarka Angela Merkel  Foto: AP Photo/Kerstin Joensson
Фото: AP Photo/Kerstin Joensson

Лист наводи да су разлог сукоба пробна бушења у потрази за нафтом и гасом која Турска спроводи у непосредној близини грчких острва и то у зони коју Грчка сматра својом искључивом економском зоном.

Реч је о морском подручју 200 наутичких миља око овог острва, пренео је Дојче веле.

Најтиражнији немачки дневни лист сазнаје и да је због тога у уторак предвече 18 турских ратних бродова било на путу ка острву Мегисти.

"Билд" наводи и да је Грчка своју армију ставила у стање пуне борбене готовости, али онда се укључила немачка канцеларка Ангела Меркел.

Прво се телефоном чула са турским председником Реџепом Тајипом Ердоганом, а потом и са грчким премијером Киријакосом Мицотакисом. Резултат: Турска је повукла својих 16 ратних бродова, али је два ипак оставила у близини острва, но то је ипак изазвало олакшање на обе стране Егејског мора, нагласио је "Билд".

Белрински "Тагешспигел", међутим, пише да је мало вероватно да ће доћи до заокрета у спору око природних ресурса.

Лист објашњава да обе стране сматрају да су у праву и да при том позивају на различите конвенције и одредбе у оквиру поморског права.

Две државе би морале да увиде да је неопходна јасна пресуда треће независне стране и требало би под хитно да се обрате Међународном суду или Међународоим арбитражном суду.

Меркел, ЕУ и НАТО би морали да своје чланове и партнере Турску и Грчку убеде у то, у супротном прети војни сукоб који је сада само одложен, страхује коментатор дневника "Тагешспигел".

И "Франкфуртер алгемајне цајтунг" коментарише сукоб између Грчке и Турске у источном делу Средоземног мора и такође, наглашава да је Ангели Меркел у последњем тренутку пошло за руком да Атину и Анкару скрене са курса војне конфронтације.

EUR/RSD 117.5725
Најновије вести