Мигранти све чешће примењују силу при преласку у Шпанију

МАДРИД: Број миграната пристиглих у Шпанију ове године је за 88 одсто већи него у истом периоду прошле године, саопштио је данас министар унутрашњих послова Хуан Игнасио Зоидо.
spanija migranti.jpg
Фото: EPA (CARLOS BARBA)

Говорећи пред парламентарном комисијом унутрашњих послова, додао је да се број људи који покушавају да уђу на прекоморску територију Шпаније на северу Марока, Сеуту, драстично повећао.

До понедељка увече, 15.473 мигранта су нелегално ушла у Шпанију путем мора и копна, рекао је Зоидо, преноси АФП.Према подацима Међународне агенција за миграцију, најмање 121 особа је изгубила живот покушавајући да пређе Средоземље.

Многи Африканци се одлучују на пут до Шпаније, преко Марока, избегавајући тим путем опасности Либије.Упркос томе, статистика указује да је либијски пут најпопуларнији међу мигрантима, јер је преко 100.000 људи тим путем стигло до обала Италије ове године.

Министар унутрашњих послова Шпаније нагласио је да је дошло до пораста у координисаним покушајима да се пробију високе ограде у Сеути, која је поред Мељиле (још једне шпанске територије), једина копнена граница Европе са Африком.

Он је рекао да је до сада у овој години преко 9.000 људи, углавном из Подсахарске АФтике, покушало да силом уђе на територију Шпаније, насупрот 613 особа које су то исто покушале у истом периоду прошле године."Мигранти користе батине, сечице и куке да сруше врата на граничној огради или да исеку ограду и попну се преко", рекао је Зоидо.

Шпанска влада има за циљ да инвестира око 12 милиона евра у побољшање безбедности на граници идуће године.

EUR/RSD 117.3739
Најновије вести