Mигранти запалили прихватни центар на Лампедузи

РИM: Група миграната запалила jе прихватни центар на италиjанском острву Лампедузи, али у пожару срећом нико ниjе повређен, саопштили су jутрос локални званичници.

Градоначелница Лампедузе Ђузи Николини jе изjавила да jе синоћ запаљена jедна зграда центра за смештаj избеглица и да jе полициjа идентификовала четворицу мушкараца осумњичених за изазивање пожара, пренео jе Роjтерс.Пожар jе започео тако што су запаљена четири душека, а укупна штета jош ниjе установљена, изjавио jе портпарол ватрогасне службе.

Избеглички центар на Лампедузи, првом европском граду у коjи стигну десетине хиљада миграната коjи се из Aфрике морем отисну ка Eвропи, већ jе двапут делимично оштећен у пожару, 2009. и 2011. године.У протекле две године jе у Италиjу бродовима и чамцима стигло више од 320.000 миграната, а од почетка године их jе пристигло 31.000, услед чега италиjански прихватни центри пуцаjу по шавовима иако jош ниjе ни почела летња сезона кад стиже наjвећи броj миграната.

У прихватном центру на Лампедузи се мигрантима узимаjу отисци прстиjу и ради идентификациjа.Према законима Eвропске униjе, мигрант мора да остане у оноj чланици EУ у коjу jе прву ушао, а то се одређуjе према томе где су им узети отисци прстиjу, што изазива протесте азиланата коjи не желе да остану у Италиjи.

(Танјуг)
 

EUR/RSD 117.0764
Најновије вести