Милијарде евра за спас авиокомпанија у Француској и Холандији

ПАРИЗ:Француске и холандске владе најавиле су данас најмање девет милијарди евра за спасавање компанија Ер Франс и КЛМ, чији су летови у великој мери обустављени због пандемије коронавируса.
Avion Er Fransa Foto: Youtube/printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Партнерске авиокомпаније су преговарале недељама са својим владама с обзиром да авиопревозници у целом свету пропадају или траже спас од државе, преноси АП.

Протеклих неколико недеља ограничења путовања уздрмале су читаву индустрију, а Ер Франс и КЛМ саопштили су раније овог месеца да очекују да њихов саобраћај буде смањен за више од 90 одсто у наредним месецима.

Ер Франс ће добити три милијарде евра директних зајмова од француске државе и банкарски зајам од четири милијарде евра који гарантује држава, навела је авиокомпанија у саопштењу.

Говорећи на националној телевизији ТФ1, француски министар финансија Бруно Ле Мер рекао је да је помоћ неопходна за "спасавање наше националне авиокомпаније". Он је рекао да влада тренутно не разматра национализацију Ер Франс.

Холандски министар финансија Вопке Хекстра најавио је да ће влада обезбедити између две и четири милијарде евра како би помогла компанији КЛМ да преживи разорни утицај пандемије.

Хекстра је рекао да новац бити у облику гаранција и кредита превознику и да влада помаже КЛМ "због виталног значаја који та компанија, у комбинацији са (амстердамским аеродромом) Шипхол, има за холандску економију и запосленост".

EUR/RSD 117.2028
Најновије вести