Милион Чилеанаца на миром протесту у Сантијагу

САНТЈАГО: Милион Чилеанаца мирно је протестовало у петак увече у главном граду Сантјагу, на највећем скупу од када је избило насиље током демонстрација због укорењене неједнакости у тој богатој јужноамеричкој земљи.
santjago cile prostesti
Фото: Tanjug (AP Photo/Esteban Felix)

Демонстранти који су махали државним заставама, плесали, ударали шерпе дрвеним варјачама и носили транспаренте, позивајући на политичке и социјалне промене, прешли су километре како би се из околине Сантјага окупили на Тргу Италија.

Саобраћај, већ отежан због протеста возача камиона и таксиста због путарина, био је заустављен пошто су демонстранти блокирали главне улице и јавни превоз у Сантјагу, преноси Ројтерс.

Сви демонстранти су средином вечери кренули кући, због полицијског часа који почиње у 23.00.

У Сантјагу је на снази ванредно стање, које је председник Себастијан Пинера прогласио после нереда у којима су многе зграде у центру града запаљене и градски метро блокиран.

Пинера, политичар десног центра, изјавио је да ће прогласити специјални закон о безбедности како би били процесуирани "криминалци" одговорни за штету нанету у Сантјагу, али је, истовремено, изјавио да разуме незадовољство оних који су погођени порастом цена јавног превоза.

Главни град Чилеа и друге велике градове већ данима потресају нереди чији је "окидач" било подизање цена карата у метроу, али су касније прерасли у протест због високих трошкова живота и неједнакости, јер су у тој земљи здравство и образовање готово потпуно приватизовани.

Пинера је прошле суботе је поништио одлуку о подизању цене карата.

Ројтерс подсећа да је Чиле једна од најбогатијих држава Латинске Америке, али, истовремено и једна од оних у којима су највеће социјалне неједнакости.

Незадовољство због високе цене живота у Сантјагу једна је од главних политичких тема, као и захтеви за реформе, почев од пореза и цене рада до пензионог система.

EUR/RSD 117.5783
Најновије вести