Мјанмар: Полиција подигла оптужницу против Су Ћи

НЕЈПЈИДО: Полиција у Мјанмару поднела је кривичне пријаве против Аунг Сан Су Ћи, лидерке те земље која је притворена након војног пуча.
Mjanmar
Фото: EPA/NYUNT WIN

Међу делима која јој се стављају на терет су кршење закона о увозу и извозу и поседовање недозвољених средстава комуникације, јавља ББЦ.

Су Ћи, добитница Нобелове награде за мир која је у прошлости провела више година у кућном притвору, остаће у притвору до 15. фебруара, показују полицијски документи.

Портпарол Националне лиге за демократију Ки Тое потврдио је оптужницу против Су Ћи за коју је изречена максимална казна од три године затвора. Такође је рекао да је свргнути председник државе Вин Минт оптужен за кршење закона о управљању природним катастрофама.

Војска Мјанмара преузела је власт у земљи након пуча 1. фебруара, наводећи као разлог наводне неправилности током избора на којим је странка Аунг Сан Су Ћи освојила огромну већину посланичких места.

Преврат је изазвао реакције широм света - Америка је Мјанмару запретила санкцијама, а Кина је блокирала саопштење Савета безбедности Уједињених нација о осуди војног пуча.

Лидери пуча су формирали врховно веће које је изнад владе.

У највећем граду Мјанмара Јангону, знаци отпора и грађанске непослушности расту, а лекари и медицинско особље у десетинама болница широм земље заустављају рад у знак протеста и траже пуштање Су Ћи, наводи ББЦ.

Она није виђена у јавности откако ју је војска привела. Осим ње, војска је задржала и стотине посланика.

Према АП, Су Ћи је била жесток критичар војске током година у притвору. Али након што је прешла са иконе демократије на политичара, сарађивала је са генералима, па чак и бранила њихово насиље над Рохинџама, што је нанело штету њеној међународној репутацији.

EUR/RSD 117.5844
Најновије вести