На комеморацији Флојду градоначелник клекнуо и заплакао

МИНЕАПОЛИС: Хиљаде људи присуствовало је комеморацији Афроамериканцу Џорџ Флојду који је убијен током полицијског привођења у Минеаполису.
 Komemoracija Džordžu Flojdu Foto:  AP Photo/Julio Cortez
Фото: Комеморацијa Џорџу Флојду Фото: AP Photo/Julio Cortez

Међу окупљенима на комеморацији у капели Универзитета Норт Централ биле су познате личности, активисти за грађанска права, политичари, обични грађани, пријатељи и породица убијеног Флојда.

Они су одали су пошту Флојду стајањем у тишини осам минута и 46 секунди, што је онолико времена колико је полицајац Дерек Шовин, држао колено на врату убијеног.

На комеморацији се појавио и градоначелник Минеаполиса Џејкоб Фреј који је клекнуо и заплакао поред ковчега Џорџа Флојда на почетку комеморације.

Тело Џорџа Флојда лежи у ковчегу златне боје окружено цвећем, а осим његовог портрета иза присутних је постављен мурал с његовим ликом, преноси Гардијан.

Свештенки Ал Шерптон који предводи молитву, рекао је да Америка никад није била "велика" за црнце.

"Причамо о великој Америци. Великој за кога? Учинићемо Америку великом за све први пут. Никад није била велика за црнце. Никад није била велика за хиспаноамериканце. Никад није била велика за друге. Није ни за жене", рекао је Шерптон, преноси ЦНН.

Он је рекао да су САД на прекретници и да верује више него икад да ће се ствари у земљи променити, као и да је прича о Џорџу Флојду прича о црнцима.

"Већ 401 годину разлог што нисмо могли да будемо ко желимо и сањамо је то што нам клечите за вратом. Време је да устанемо у име Џорџа и кажемо - Склоните колено са нашег врата!"

Комеморативној служби су присуствовали и свештеник Џеси Џексон, сенаторка Ејми Клобучар и чланови Конгреса, а од познатих били су Тајрес Гибсон, Кевин Харт, Тифани Хедиш и други.

Адвокат породице Флојд Бенџамин Крамп рекао је да они не желе два система правосуђа у Америци, један за црнце и један за белце.

"Није пандемија корона вируса убила Џорџа Флојда. Друга пандемија која нам је превише позната у Америци, пандемија расизма и дискриминације убила је Џорџа Флојда", рекао је Крамп.

Неки грађани су се окупили испред мурала који је направљен Флојду у част, а који се налази непосредно поред места где је убијен када му је полицајац клечао на врату.

Комеморација у Минеаполису прва је у низу пошто ће се комеморативни скупови одржати у још два града у САД.

Милион долара кауције за три полицајца из Минеаполиса

МИНЕАПОЛИС: Суд је данас одредио кауцију од милион долара за три бивша полицајца из Минеаполиса, оптужена за помагању у убиству Џорџа Флојда, Афроамериканца који је преминуо након што му је њихов колега скоро девет минута клечао на врату.

Кауција за три полицајца, која су се данас први пут појавила пред судом, биће смањена на 750.000 под одређим условима, међу којима је губитак права на ношење било каквог личног оружја, преноси Ројтерс.

Судија је свакоме од њих заказао наредно саслушање за 29. јун.

Томас Лејн, александер Куенг и Тоу Тао оптужени су јуче за помагање у другостепеном убиству и другостепеном убиству из нехата.

Ако буду осуђени, прети им казна до 40 година затвора.

Дик Шовин, полицајац који је клечао на Флојдовом врату пре него што је преминуо, оптужен је за другостепено убиство и он ће се на суду појавити у понедељак.

EUR/RSD 117.5814
Најновије вести