Највећи произвођач вакцина одлаже испоруке неким земљама

ВАШИНГТОН: Индијски Институт за серум, највећи светски произвођач вакцина, обавестио је најмање три земље да ће његова испорука вакцина против ковид-19 бити одложена, јавља Ројтерс.
vakcine, pixabay
Фото: Pixabay
Институт за серум обавестио је Бразил, Мароко и Саудијску Арабију да је узрок кашњења огромна потреба Индије за вакцином.
 
Индија доживљава нагли пораст инфекција и има трећи највећи број случајева корона вируса на свету, са 11,6 милиона.
 
Само САД и Бразил имају више, са 29,7 милиона, односно 11,9 милиона.
 
Индијски Институт за серум нашао се на мети критика због продаје или донирања више вакцина од броја датих вакцина у Индији, преноси Глас Америке.
 
У међувремену, Бразил преговара са САД о увозу вишка доза вакцина против корона вируса, објавило је у суботу Министарство спољних послова те земље.
 
Бразил бележи 79.069 нових случајева инфекције корона вирусом у периоду од 24 сата, саопштило је јуче њено Министарство здравља и пријавило више од 2.400 смртних случајева од ковид-19.
 
Преговори између САД и Бразила започели су 13. марта.
 
У петак су САД саопштиле да позајмљују четири милиона доза вакцине АстраЗенека Канади и Мексику, али нису поменуле Бразил.
 
САД имају милионе доза вакцине које су развили британски Универзитет Оксфорд и фармацеутски гигант, а које су одобриле Светска здравствена организација и Европска агенција за лекове, али још увек нису за употребу у САД.
 
Бразилски председник Жаир Болсонаро потписао је три мере за убрзање куповине вакцина, укључујући и оне од произвођача Фајзер БајонТек и произвођача Џонсон и Џонсон.
EUR/RSD 117.5833
Најновије вести