Напад дроном на Севастопољ, одобрена нова руска Поморска доктрина

САНКТ ПЕТЕРБУРГ/СЕВАСТОПОЉ:Председник Русије Владимир Путин одорио је нову руску Поморску доктрину, за коју је рекао да оцртава границе и области националних интереса земље.
p
Фото: Tanjug (Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Одобрена је нова руска Поморска доктрина. Отворено смо одредили границе и области руских националних интереса, како економских тако и виталних стратешких области. Пре свега, то су наше арктичке воде, воде Црног, Охотског и Беринговог мора, Балтички и Курилски мореуз. Ми ћемо свим средствима чврсто обезбедити њихову заштиту, нагласио је Путин на Главној поморској паради у Санкт Петербургу, пренео је ТАСС.

Како је истакао руски лидер, способности Ратне морнарице су овде кључна реч.

Она је у стању да се брзо супротстави свима онима који се усуде да задиру у наш суверенитет и слободу и успешно и часно извршава стратешке задатке на границама наше земље и у било ком делу Светског океана, рекао је Путин.

Истакао је да најновија дешавања захтевају адекватне и одлучне акције Русије.

Садашњи услови захтевају да предузмемо адекватне, брзе и одлучне акције. Сигуран сам да је садашња генерација морнара и официра поуздан и трајни ослонац отаџбине. За све нас отаџбина је светиња и њена заштита је узвишена дужност и суштина живота сваког од нас, рекао је руски председник.

Фото: Tanjug (Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Навео је да ће испорука најсавременијих хиперсоничних ракетних система "Циркон" оружаним снагама Русије почети у наредним месецима, а да ће фрегата "Адмирал Горшков" бити први носилац тог наоружања.

У нападу повређено шест особа

Како је раније данас изјавио је гувернер Михаил Развожајев, у нападу дроном на штаб Црноморске флоте у Севастопољу на Криму, повређено је шест особа.

Он је раније рекао да прослава Дана морнарице Русије у Севастопољу данас неће бити одржана због напада на штаб Црноморске флоте.

Фото: Tanjug/AP

Прослава је отказана из безбедносних разлога. Молим грађане Севастопоља да буду мирни и остану код куће уколико је то могуће, поручио је гувернер, преноси ТАСС.

И Црноморска флота је у саопштењу потврдила да се обележавање Дана морнарице одлаже.

EUR/RSD 117.3108
Најновије вести