Научници:Три варијанте новог корона вируса - А,Б и Ц

ЗАГРЕБ: Међународна група научника на челу са др Петером Форстером са Универзитета у Кембриџу, тврди да постоје три главне варијанте новог корона вируса - А, Б И Ц, објављено је у часопису (ПНАС).
koronavirus
Фото: Tanjug (Chinatopix via AP)
До тог закључка научници су дошли анализом генома корона вируса узетих из узорака 160 пацијената из целог света у раздобљу између 24. децембра прошле године и 4. марта ове године.
 
Варијанта А генетски је најсличнија корона вирусима нађеним код шишмиша и панголина или љускаваца.
 
Та се варијанта сматра “кореном епидемије Цовида-19”, али није била превладавајућа у Вухану, кинеској области где се вирус први пут појавио.
 
Велики број случајева корона вируса варијанте А пронађен је код пацијената из САД и Аустралије.
 
У Вухану је код пацијената доминирала варијанта Б корона вируса који се развио из варијанте А (мутацијом двају гена).
 
Варијанта Б превладава код пацијената у источној Азији.
 
Варијанта Ц је главни европски тип који је присутан код раних болесника из Француске, Италије, Шведске и Енглеске.
 
Та варијанта коронавируса “кћи” је варијанте Б И запажена је код пацијената у Хонг Конгу, Јужној Кореји и Сингапуру, одакле се проширила до Европе.
 
“Већина случајева из Вухана су Б варијанта из које се касније развила варијанта Ц те проширила на почетку кроз Сингапур”, рекао је Форстер за Дејли Мејл, пренео је загребачки Јутарњи лист.
 
Форстер сматра да варијанта Ц није мутирала, али наглашава да то ипак треба узети с опрезом јер се такво размишљање заснива на малом узорку.
 
Анализа британских научника у ПНАС-у такође сугерише да је један од најранијих пробоја вируса САРС-ЦоВ-2 у Италију дошао кроз прву документовану немачку инфекцију 27. јануара И да је још један рани италијански пут инфекције повезан с кластером пацијената у Сингапуру.
 
Док је варијанта Ц доминирала у Европи првих седмица ширења ширења Цовида-19, новије анализе Форстерова тима показују да се Старим континентом сада све брже шири варијанта Б.
 
Форстеров тим анализирао је 1.000 узорака узетих до краја марта, али та студија још није прошла рецензију.
 
Прелиминарни резултати указују на то да варијанта Б корона вируса сада доминира у Великој Британији, Швајцарској, Немачкој, Француској, Белгији и Холандији.
EUR/RSD 117.5810
Најновије вести