Не желе бивше припаднике Исламске државе близу Мостара

МОСТАР: Заменик министра сигурности Босне и Херцеговине Мијо Крешић одбацио је могућност да се у Реадмисијски центар Салаковац код Мостара по повратку из Сирије и Ирака сместе држављани БиХ који су се борили на страни терористичке организације Исламска држава.
1
Фото: Tanjug

Смештање бивших припадника Исламске државе раније је најавио министар сигурности БиХ земље Драган Мектић, преноси Хина. 

"Објекат у Салаковцу апсолутно није прихватљив за смештај ових особа. Већина њих је учествовала на страним ратиштима и борила се у редовима терористичких организација", рекао је Крешић за медије у Мостару.

Министар Мектић је за сарајевски "Дневни аваз" рекао да се очекују повратак између 25 и 30 особа пореклом из БиХ који се тренутно налазе у заробљеничким камповима под надзором Курда или снага под вођством САД, те да је могућ њихов привремени смештај у прихватном центру у Салаковцу код Мостара. 

Мектићев заменик, ипак, тврди како Реадмисијски центар Салаковац код Мостара није намењен за такве особе и да они који су се придружили страним војним и терористичким организацијама не могу избећи одговорност или се слободно кретати без надзора. 

"Они по повратку у БиХ морају бити процесуирани. Не може се догодити да буду било где ван надзора. Овде се не ради о било каквој реадмисији ових особа, јер ми немамо потписане споразуме с Ираком и Сиријом", истакао је заменик министра сигурности БиХ. 

Он је додао како неће бити допуштени једнострани потези какав је био и прошле године приликом смештаја илегалних миграната у центар који за то није намењен. 

Савет министара БиХ већ месец и по ради на успостави посебног координационог тела које би се бавило повратком особа тренутно смештених у камповима у Сирији и Ираку. Реч је о онима које су у Сирији и Ираку ратовали у редовима исламистичких терористичких група, али у бројку су урачунати и чланови њихових породица, односно супруге и деца. 

EUR/RSD 117.5518
Најновије вести