Немачка одбила захтев Грчке за репарацију

БЕРЛИН: Немачка влада је одбацила нове захтеве Грчке за репарацију штете из Другог светског рата, које су усвојене у грчком парламенту.
nemacka, pixabay
Фото: pixabay.com

Став немачке владе по овом питању је непромењен. Питање немачких репарација, како правно, тако и политички, дефинитвно је решено, изјавио је портпарол немачке владе Стефен Зајберт, преноси портал А1он. 

Он је објаснио да је Немачка свесна историјске одговорности, али да је питање исплате војне одштете за Берлин решено. 

Ми смо свесни кривице и велике неправде коју су Немачка и Немци учинили током националсоцијализма у Грчкој. И због тога тежимо са Грчком, чланицом Европске уније и еврозоне, да имамо добре односе и останемо пријатељи и партнери, истакао је Зајберт. 
Грчки парламент је у среду позвао грчку владу да предузме адекватне активности, посебно дипломатске и правне, за потраживање дугова и у целости испуни све захтеве Грчке из Првог и Другог светског рата, након што је био изгласан предлог председника грчког парламента Никоса Вуциса о потраживању немачкиг дуговања од стране Грчке. 

Грчка тражи војне одштете за материјалне катастрофе и крађе, војне репарације за жртве и родбину жртава, исплату зајма окупатора и враћање покрађеног археолошког и црквеног богатства. 

Немачка сматра да је решила питање репарације с исплатом од 115 милиона марака током шездесетих година прошлог века у оквиру споразума с Грчком и другим западним земљама. 

Берлин се позива и на такозвани „два плус четири споразум“ из 1990. године који су потписали две немачке државе и четири окупацијске силе из Другог светског рата, чиме је правно дефинисано немачко уједињење.     

Овим споразумом, који је, према Берлину, прихватила и Грчка, одбацује се одговорност Немачке за репарације из Другог светског рата. 

Осим Грчке, недавно је и Пољска захтевала исплату репарације од стране Немачке у износу од 800 милијарде евра. 

EUR/RSD 117.5516
Најновије вести