Немачка због мутираних сојева затвара границе према Аустрији

БЕРЛИН: Немачка ће у недељу затворити границе са Аустријом и Чешком због опасности од ширења мутираних сојева корона вируса, саопштило је данас немачко министарство унутрашњих послова.
nemacka, pixabay
Фото: pixabay.com

"Немачки министар унутрашњих послова Хорст Зехофер донео је одлуку да поред контрола граница према Аустрији, које постоје од избегличке кризе, и на граничним прелазима према Чешкој уведе привремене контроле", саопштило је министарство.

Циљ ових мера је спречавање ширења мутираних сојева вируса у Немачку, преноси Хина.

Из тих подручја забрањен је улазак у Немачку, с изузетком немачких држављана и странаца са сталним боравиштем у Немачкој.

Зехофер је раније од савезне владе затражио да погранична подручја у Чешкој и аустријску покрајину Тирол прогласи подручјима с мутираним вирусима како би се, као и у случају Велике Британије, Јужне Африке и Бразила, могла увести забрана уласка у земљу.

Влада у Прагу је најавила да ће од петка изоловати погранична подручја око градова Хеб, Соколов и Трутнов.

Аустријска влада је почетком недеље Тирол прогласила подручјем у које се не препоручује путовање.

Политичари у Баварској већ неколико дана критикују попуштање мера које је у Аустрији на снази од понедељка, страхујући да би то могло негативно да утиче на позитиван епидемиолошки развој ситуације у Баварској.

Савезне и покрајинске власти у среду су продужиле строге мере затварања у Немачкој до 7. марта.

EUR/RSD 117.5782
Најновије вести