Нигерија: У оружаном нападу на пијаци најмање 43 жртве

МАЈДУГУРИ: Наоружани нападачи убили су најмање 43 особе у нападу изведеном у савезној држави Сокото на северу Нигерије, саопштено је данас из канцеларије гувернера.
nigerija-mapa.jpg
Фото: Youtube Printscreen

Напад је почео у недељу на пијаци у Гороњу, а настављен је и у понедељак ујутру, наводи се у саопштењу из канцеларије гувернера провинције Сокото Амина Вазири Тамбувала, преноси агенција Ројтерс.

Један локални трговац потврдио је извештачу Ројтерса да је у мртвачници Опште болнице Гороњо било 60 тела, као и да је велики број људи рањен док су покушавали да побегну.

„Наоружани нападачи упали су на пијацу јер је ту било доста људи. Опколили су пијацу и отворили насумичну ватру не бирајући жртве", рекао је он.

Очевици су навели да су нападачи у почетку успели да неутралишу полицију која је покушала да интервенише, а портпарол полиције до сада се није одазвао позиву да коментарише ове наводе.

Влада је наредила да се почетком септембра затворе све телефонске и интернет услуге у читавој држави Замфара, а затварање се касније проширило на делове држава Катсина, Сокото и Кадуна, како су војне операције постајале све интензивније.

Високи генерал Нигерије рекао је прошле недеље да ће се затварање телекомуникација задржати јер је то помагало оружаним снагама у сузбијању бандита.

Али, како се наводи, затварање је отежало сазнање шта се дешава у погођеним подручјима, а милионима људи је пореметило свакодневни живот и пословање.

У протеклих годину дана наоружани нападачи широм северозападне Нигерије убили су много људи и киднаповали стотине њих због откупнине, а у земљи влада безбедносна криза коју влада покушава да реши ометањем комуникација, војним операцијама и појачаним полицијским присуством.

EUR/RSD 117.3269
Најновије вести