Нове строге мере у градовима Кине због короне

ПЕКИНГ: Неколико великих кинеских градова додатно је данас пооштрило ограничења због ковид-19, при чему је Шенжен затворио више предузећа, Далијан увео закључавање за милионе људи, док Тјенђин покреће нови круг масовних тестирања, што негативно утиче на привредне активности и одлаже почетак школске године неким ученицима, преноси Ројтерс.
k
Фото: Tanjug (AP Photo/Ng Han Guan)

Нове мере, које би требало да трају само неколико дана, одражавају кинеско инсистирање на такозваној "политици нулте толеранције према коронавирусу", која има за циљ да сузбије сваку епидемију у раној фази, наводи британска агенција.

Лонгхуа, округ Шенжена са 2,5 милиона становника, затворио је данас више објеката за забаву и велепродајне пијаце, а забранио је и јавна масовна окупљања.

Људи морају да приложе негативан тест, не старији од 24 сата да би ушли у стамбена насеља, а ресторани морају да ограниче број гостију на највише 50 одсто капацитета, саопштиле су локалне власти Лонгхуа.

Очекује се да ће нове мере важити до суботе.

Овај потез долази након сличних мера, најављених у понедељак за три друга округа са преко шест милиона људи у Шенжену, граду који је имао вишеструка избијања омикрон соја ове године, наводи Ројтерс.

Иако градски званичници нису најавили потпуно одлагање нове школске године, неколико родитеља рекло је британској агенцији да су их школе обавестиле о одлагању.

У Далијану, главној луци на североистоку Кине, за централна градска подручја са око три милиона становника, данас је уведена блокада која треба да траје до недеље.

Домаћинствима је дозвољено да пошаљу само једну особу у куповину потребних намирницама, а током закључавања, радници који нису на приоритетним пословима треба да раде од куће, док производне компаније треба да смање особље у постројењима и одржавају само основне и хитне операције.

Власти Тјенђина, града на северу Кине, наредиле су за 13,7 милиона становника ново тестирање на ковид-19 у више делова града, четврто такво од суботе.

Кина је пријавила 29. августа 1.717 нових случајева ковид-19, укључујући 349 симптоматских и 1.368 асимптоматских инфекција, показају данашњи званични подаци, преноси Ројтерс.

EUR/RSD 117.1153
Најновије вести