Осморица сенатора: Питања Бајдену о Самиту за демократију

ВАШИНГТОН: Председавајући сенатског одбора за спољнополитичке односе Боб Менендез и још седморица сенатора упутили су писмо америчком председнику Џозефу Бајдену уочи Самита за демократију, тражећи појашњења и транспарентност у погледу критеријума који су примењени при доношењу одлуке које ће земље бити позване на тај скуп.
bajden jutjub
Фото: Youtube Printscreen

Сенатори су такође питали какву ће улогу имати цивилно друштво у планирању и реализацији самита, које ће конкретне обавезе администрација преузети на себе током скупа, као и шта очекује од осталих земаља, преноси ГА.

„То кога позивамо упућује снажан сигнал о вредностима и праксама за које верујемо да чине демократију. Нарочито смо забринути због назадовања у земљама које су савезнице Сједињених Држава и које су претходно направиле огромне кораке напред, али се сада крећу у погрешном смеру”, наводе сенатори у писму.

У писму се оцењује да предстојећи децембарски Самит за демократију представља значајну прилику да се пружи подршка савезницима САД да се придруже америчким напорима о стављању демократије у центар међународних односа.

“На Сједињеним Државама је задатак да буду узор за овакво преиспитивање и обавезу да се реализује јединствена способност демократије да призна своје слабости и суочи се с њима на транспарентан начин”, закључују Менендез и још седморо сенатора из Демократске странке Бен Кардин из Мериленда, Тим Кејн из Вирџиније, Шелдон Вајтхаус из Род Ајленда, Брајан Шец са Хаваја, Џеф Меркли и Рон Вајден из Орегона и Шерод Браун из Охаја.

EUR/RSD 117.0614
Најновије вести