Париз: Штрајк радника градске чистоће, смеће и пацови по улицама

ПАРИЗ: Већ недељу дана штрајкују запослени у градској комуналној служби за чистоћу и одношење отпада у француској престоници Паризу, незадовољни најављеним реформама пензионог система, а у јавности се све више страхује због гомилања смећа и масовне појаве пацова на париским уилицама.
p
Фото: Tanjug (AP Photo/Michel Euler)

У већем делу Париза смеће се више уопште не сакупља и скоро 5.000 тона отпада нагомилало се на улицама, што нервира грађане, трговце и туристе, али за сада се не назире могућност да се криза превазиђе, преносио телевизија БФМ.

Коломб Бросел, помоћница градоначелнице Париза задужена за чистоћу јавног простора, изјавила је да је "одношење смећа поремећено у свим деловима Париза" и објаснила да су приоритетне "безбедносне интервенције, као што су чишћење пијаца и уклањање кеса за смеће на тлу''.

Ан Сури, помоћница градоначелнице Париза задужена за јавно здравље, изјавила је да "не постоји ризик по јавно здравље", већ је у питању проблем "удобности и квалитета живота".

Међутим, она је упозорила "да пацовима не би требало дозволити да слободно лутају по улицама" и истакла да градска управа ради на томе да пацове врати у канализацију елиминацијом хране на улицама, као и да припрема нове препарате за дератизацију у случају озбиљније кризе.

Пјер Лисија, регионални саветник за јавно здравство сматра међутим, да пацови представљају непосредну "опасност за људе".

Он је подсетио да је прошлог лета Медицинска академија подсетила у свом извештају да су пацови и даље претња људском здрављу због многих зараза које се преносе преко егзопаразита, измета, угриза или огреботина.

EUR/RSD 117.1933
Најновије вести