Пленковић без коментара о ослобађајућој пресуди Томпсону 

ЗАГРЕБ: Хрватски премијер Андреј Пленковић одбио је данас да коментарише ослобађајућу пресуду Марку Перковићу Томпсону, певачу који у својим песмама глорификује усташтво.
plenkovic, tanjug video
Фото: Tanjug (Video)

Перковић је ослобођен оптужби за ремећење јавног реда и мира коришћења усташког поклича "за дом спремни", иако је то Уставом Хрватске забрањено.

Пленковић је рекао да су препоруке Већа за суочавање с недемократским режимима "итекако важне и релавантне".

Веће за суочавање с последицама владавине недемократских режима препоручило је у марту санкционисање коришћења симбола тоталитарних режима, али је предвидело изузеће да поклич "за дом спремни", када је реч о комеморацијама и то уз претходно добијену дозволу.

Будући да је пресуда Томпсону у супротности са ставовима Већа које је на препорукама радило дуже од годину дана, новинари су Пленковића питали да ли ће након пресуде одбацити те препоруке.


Јутарњи.хр: Полиција се неће жалити на пресуду Томпсону

Хрватска полиција се највероватније неће жалити на првостепену пресуду Марку Перковићу Томпсону, којом је хрватски певач ослобођен оптужби за ремећење јавног реда и мира, које се односе на усташки поклич "За дом спремни" у оквиру изођења песме "Бојна Чавоглаве", пише хрватски портал Јутарњи.хр.

"У полицији ће још у жалбеном року проучити судску праксу и донети коначна одлука, али је врло извесно да се неће подносити жалба", рекао је за Јутарњи.хр високи званичник МУП-а, који није именован. 


Пленковић је, међутим, рекао да су препоруке Већа за суочавање с недемократским режимима итекако важне и релевантне, те да ће се, како је устврдио, уједначити судска пракса у вези са спорним поздравом,.

"Министарства су добила одређени рок да се о њима изјасне. Када се изјасне, видећемо како и на који начин боље регулисати постојеће законске оквире", рекао је Пленковић, након Свечане седнице Скупштине Хрватске ватрогасне заједнице у Оточцу.

Прекршајни суд у Слуњу ослободио је јуче хрватског певача Марка Перковића Томпсона оптужби за ремећење јавног реда и мира и употребу усташког оклича "за дом спремни" у оквиру извођења песме "Бојна Чавоглаве" током прославе акције Олуја у Слуњу 5. августа прошле године..

Суд је одлучио да Томпсон није тиме подстицао мржњу покличем "За дом спремни".

EUR/RSD 117.3121
Најновије вести