Подршка Словеније учесницима протеста у Белорусији

Министарство спољних послова Словеније изразило је данас солидарност и подршку грађанима Белорусије који од председничких избора прошле године одржавају мирне протесте
slovenija
Фото: Tanjug/Pixabay, ilustracija

ЉУБЉАНА: Министарство спољних послова Словеније изразило је данас солидарност и подршку грађанима Белорусије који од председничких избора прошле године одржавају мирне протесте, захтевајући поштовање демократских начела и фундаменталних људских права.

Обележавајући данас Дан солидарности са Белорусијом, министарство спољних послова Словеније осудило је и назвало недопустивим одговор белоруских власти на протесте, претерану примену силе, нелегално ускраћивање слободе и систематско непоштовање и кршење основних људских права, преноси СТА.

У саопштењу министарства је констатовано да су грађани Белорусије, који и даље протестују широм земље, јединствени у свом захтеву да председник Александар Лукашенко поднесе оставку.

Словеначко министарство спољних послова изразило је солидарност са жртвама пост-изборне репресије белоруских власти према новинарима, професорима, културним радницима, интелектуалцима, лекарима, студентима, радницима и нарочито према женама које су покретачка енергија ових протеста.

"Апелујемо на власти у Белорусији да дозволе представницима ОЕБС и Савета Европе да уђу у земљу и споведу препоруке утврђене тзв. Московским механизмом", каже се у саопстењу.

Светлана Тихановскаја која предводи белоруску опозицију, прогласила је 7. фебруар Даном солидарности са Белорусијом и позвала светске лидере, активисте да пруже подршку демонстрантима у њиховим захтевима упућеним властима да прекину са применом силе и утврде ко је одговоран за сва кршења људских права у Белорусији.

EUR/RSD 117.0557
Најновије вести