Порошенко: Господине Путин, ово је рат, није шала

ЊУЈОРК: Украјински председник Петро Порошенко позвао је западне земље да заузму оштрији став против Русије у тренутку када ескалирају тензије између два регионална ривала, а уједно је руском председнику Владимиру Путин поручио да недавни догађај у Керчком мореузу представља "акт агресије".
porosenko, fonet
Фото: FoNet

"Господине Путину, ово је рат, ово није шала, није инцидент и није криза, јер су ваше регуларне снаге под руском заставом напале украјинске војне бродове у међународном рату", рекао је Порошенко у интервјуу за амерички Фокс њуз.

Порошенко је истакао да би желео да види значајно присуство НАТО-а у Црном мору, где су руске снаге крајем новембра отвориле ватру и заплениле три брода украјинске морнарице и ухапсиле 24 морнара, под оптужбама да су повредили руску државну границу у Керчком мореузу.

Украјински председник је реаговања у свету на тај догађај оценио као "прилично снажна", али је позвао на санкције против Москве и на присуство НАТО-а у Црном мору како би се одвратила руска агресија.

"Нико не зна где ће сутра Путин донети одлуку да штити руске интересе", рекао је Порошенко, додавши да је Украјини потребан војни и технички напредак укључујући "снабдевање смртоносним оружјем" како би та земља могла да се заштити од могуће копнене операције.

Порошенко је навео и да планира да пошаље бродове морнарице као одговор на руску блокаду Керчког мореуза, а који повезује Црно и Азовско море и кључан је водени пут.

"Русија блокира слободу пловидбе у украјинским територијалним водама... Руским бродовима би требало блокирати улазак у европске или америчке луке и спремни смо да координишемо у вези с питањем који тип акције би требало одмах предузети", закључио је украјински председник.

realitičar
12.12.2018 • 12:01
Ne budali, avetinjo!
EUR/RSD 117.2782
Најновије вести