Председник Јерменије: Протестанти ће бити жестоко кажњени

ЈЕРЕВАН: Сви покретачи данашњег протеста у Јеревану биће строго кажњени, рекао је јерменски премијер Никол Пашињан на Фејсбуку.
j
Фото: Tanjug/AP, arhiva

Неки од изазивача демонстрација су били у Карабаху, али из неког разлога су напустили своје позиције и побегли оданде. Већина тих што бежи су сада овде. Могу да им поручим да ће сви покретачи демонстрација бити најстроже кажњени, рекао је Пашињан, а пренео ТАСС.

Велики нереди у Јеревану догодили су се у ноћи између понедељка и уторка, а грађани су током протеста у против одлуке о окончању рата у Нагорно-Карабаху пробили кордон снага безбедности и упали зграду јерменске владе.

Током протеста пребили председника скупштине Арарата Мирзојана, а наводно, чули су се и пуцњи на улицама, пренеле су агенције.

Демонстранти су искалили бес на улицама главног града Јеревана када јер су власти договориле мир са Азербејџаном, којим би требало да се се оконча сукоб у Нагорно-Карабаху.

Неке битанге су пребиле Мирзојана. Морао је на операцију, али његов живот није угрожен, додао је Пашињан.

Потписали смо декларацију о окончању рата

Премијер Јерменије изјавио је да је потписао декларацију са лидерима Русије и Азербејжана, Владимиром Путином и Илхамом Алијевим, да се у уторак оконча рат око Нагорно-Карабаха.

Донео сам тешку, изузетно тешку одлуку за мене лично и за све нас. Потписао сам декларацију с председницима Русије и Азербејџана о престанку рата, почев од 01.00, навео је Пашињан на Фејсбуку.

Он је додао да је декларација изузетно болна за њега и за јерменски народ, али је навео да је ту одлуку донео на основу темељне анализе војне ситуације и на основу процене људи који најбоље разумеју оно што се дешава, преноси Арменпрес.

Ово није победа, али није ни пораз, све док сами не признамо да смо побеђени. Ми никад нисмо мислили о себи као о пораженима и то треба да буде почетак нове ере нашег националног јединства, обнове. Треба да анализирамо године наше независности, планирамо нашу будућност како не бисмо поновили грешке из прошлости, поручио је Пашињан.

Он је навео да "клечи пред свим мученицима, официрима, војницима, генералима и волонтерима који су бранили и бране њихову домовину, жртвујући своје животе".

Борили смо се до краја. Победићемо, поручио је Пашињан.

Јерменија и Азербејџан се сукобљавају око Нагорно-Карабаха, планинске области у Азербејџану с већинским јерменским становништвом.

EUR/RSD 117.1933
Најновије вести