Путин потписао нове законе: Доживотна робија за обучавање за диверзије

МОСКВА: Председник Русије Владимир Путин потписао је закон којим је предвиђена кривична одговорност, укључујући доживотну затворску казну, у случају стварања групе за диверзије на територији Русије, обучавања за диверзије и саучествовање у диверзијама, њиховог финансирања и пропаганде.
1
Фото: ilustracija/pixabay

Један од аутора закона, председник Одбора Думе за безбедност Василиј Пискарјов навео је податке Главног тужилаштва о томе да је број диверзија у Русији порастао више од 20 пута - прошле године извршена је једна диверзија, ове 21, пренео је Спутњик.

Путин је потписао и закон којим се утврђује да власник интернет сервиса за постављање огласа са дневном публиком од преко 100.000 корисника може бити или правно лице или држављанин Руске Федерације који нема држављанство друге земље.

Документ је објављен на званичном порталу правних информација и ступа на снагу 1. марта 2023. године.

Руски лидер такође је потписао закон који забрањује информације о методама нелегалне производње муниције и предвиђа блокирање интернет ресурса који садрже такве информације.

Документ се односи на забрањене информације о начинима и методама нелегалне производње муниције за оружје. 

Из забране се искључује ширење информација о начинима и методама самоопремања патрона за цивилно дугоцевно ватрено оружје, што је сада дозвољено Законом о оружју.

Овим законом, такође, предвиђа се блокирање сајтова и појединачних страница на интернету које садрже такве информације.

EUR/RSD 117.3076
Најновије вести