Путин упозорава: Ако САД произведу ракете, и Русија ће

МОСКВА: Председник Русије Владимир Путин упозорио је данас да ће, ако се САД повуку из Споразума о ликвидацији ракета средњег и кратког домета (ИНФ) и почну са производњом ракета забрањених у оквиру споразума, Русија урадити исто.
Ruski predsednik Vladimi Putin  Foto: Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Фото: Руски председник Владими Путин  Фото: Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Према речима председника Русије, одлука САД да се повуку из ИНФ-а значи да су тамошње власти одлучиле да САД морају да поседују оружје забрањено у оквиру споразума.

"Ми ћемо урадити исто", поручио је Путин, преноси АП.

Државни секретар САД Мајк Помпео јуче је поставио Русији ултиматум од 60 дана по питању ИНФ, изневши тврдње да Русија "вара" у својој контроли оружја.

Како је рекао, више не постоји стратешки смисао да САД буду једина држава која ће поштовати ИНФ, а да ће европске државе обавестити о својим следећим корацима, преноси Ројтерс.

Поручио је да само Русија може да спасе ИНФ, призна да је кршила споразум, а потом поново почне да га поштује.У супротном, Помпео је нагласио да ће САД бити приморане да започну излазак из ИНФ-а који ће трајати шест месеци.

На Помпеове тврдње реаговала је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова, одбацивши тврдње САД да Русија крши Споразум о нуклеарним снагама средњег домета (ИНФ).

"Русија се строго придржава споразума и америчка страна то зна", рекла је Захарова, преноси АП.

Амерички председник Доналд Трамп је крајем октобра саопштио да ће се Вашингтон повући из ИНФ-а зато што га је Русија наводно већ прекршила. Званична Москва демантовала је ове наводе.

ИНФ је ступио на снагу 1. јуна 1988. године и односи се на ракете средњег домета (1.000 - 5.000 километара) и на ракете кратког домета (500 - 1.000 километара).

EUR/RSD 117.3909
Најновије вести