Рација у Хонг Конгу због сумње на продају мачјег и псећег меса

ХОНГ КОНГ: Власти у Хонг Конгу извршиле су рацију у продавници за коју се сумња да је продавала месо паса и мачака као храну, иако је забрана таквог меса ступила на снагу пре више од 70 година, преноси Си-Ен-Ен.
h
Фото: freepik.com

Полицајци су у четвртак увече запленили „сумњиве узорке псеćег или мачјег меса“ у продавници у округу Јау Ма Теи током „заједничке операције“ градског Одељења за пољопривреду, рибарство и заштиту (АФЦД) и Одељења за хигијену хране и животне средине.

АФЦД је саопштио да је извршио рацију након дојаве о продаји меса у густо насељеној пословној и стамбеној четврти и да су заплењени узорци послати на тестирање.

Конзумирање псећег и мачјег меса у Хонг Конгу законом је забрањено од 1950. године. Посланик Гери Чен у објави на Фејсбуку описао је продају мачјег и псеćег меса као „неприхватљиву“.

Инцидент указује на то да учесталост провера на лицу места од стране агенција за спровођење закона није била довољна, додао је он.

Рација владиних агенција уследила је након извештаја локалних медија у којима се наводи да се замрзнуто месо од мачке може наћи у продаји за око 12 долара, што је слично цени куване говедине.

Друштво за превенцију окрутности према животињама саопштило је да "снажно осуђује" продају псеćег и мачјег меса за храну, апелујући на грађане да одмах контактирају полицију и друге релевантне органе ако посумњају на тако нешто.

Прописи о псима и мачкама Хонг Конга предвиђају да „нико не сме да закоље пса или мачку у сврху исхране и нико не сме продавати, користити или дозволити продају или употребу меса паса и мачака за храну.”

Предвиђена казна за кршење овог прописа је 640 долара и шест месеци затвора.

Процењује се да се сваке године у свету закоље 30 милиона паса и 10 милиона мачака за људску исхрану, наводи Си-Ен-Ен.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести